100 év csúszással tartotta meg bar micváját a világ legidősebb férfija

Történelem
2016 október 06., 06:45
comments 46

Israel Kristal 113 éves, ő a legidősebb élő férfi a Földön jelenleg. Kristal nem csak két világháborút élt túl, de Auschwitzot is átvészelte.

A férfi 1903-ban született, és az első világháború miatt elmaradt a bar micvája, azaz amikor 13 éves korában a zsidó vallás szertartásai szerint felnőtté avatták volna.

Ezt végül most, 113 évesen pótolták be. Az eseményre, nem csak gyerekei, unokái, de közel 30 dédunokája is összegyűltek. A 113 éves Kristal régi vágya teljesült ezzel, mondta el újságíróknak esemény után a lánya.

photo_camera AFP PHOTO / SHULA KOPERSHTOUK

Kristal a lengyelországi Żarnów városában született egy ortodox zsidó családba. Az első világháború után árva lett, Łódźba került, ahol rokonok cukrászdájában dolgozott. A város német megszállása után a gettó foglya lett, később pedig Auschwitzba és több másik koncentrációs táborba is elszállították. A férfi túlélte ezt az időszakot, de első feleségét és két gyermekét megölték a holokausztban.

Népes családjának egyetlen túlélője volt, 1950-ben házasodott össze új feleségével, 1950-ben költöztek Izraelbe, ahol sikeres cukrászüzletet hoztak létre.

photo_camera A Guinness Rekordok Könyvének igazolása idén márciusból, hogy ő a legidősebb élő férfi (AFP PHOTO AND Guinness World Records / Dvir Rosen)

A férfi lánya szerint apja még mindig jó egészségnek örvend és még mindig fel tud idézni számos történetet a XX. század első feléből és gyerekkorából. Ugyanakkor arra nincs válasza Kristalnak, hogy mi a hosszú élet titka. Az égből jövő ajándékként szokott rátekinteni, amihez neki nincs sok köze. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.