A Volvók a jövőben egymást fogják figyelmeztetni, hogy csúszós az út

A svéd autógyár új modelljei közül többen is engedélyezik majd az autó-autó közötti kommunikációt. Ennek a lényege, hogy az autók figyelmeztetni fogják egymást, ha tudnak a közelben veszélyesebb útszakaszról, például csúszós útról.

Az autókba integrált felhőalapú információs rendszer figyelni fogja ugyanis, hogyan zajlik az utazás, követik a kormányzási és fékezési szenzorok adatait, és ezekből tudnak következtetni az útviszonyokra. Ezek az információk felkerülnek egy központi adatbázisba, amiből az összes környéken lévő, megfelelő szoftverrel rendelkező autó kaphat majd értesítéseket.

Hasonló autók közötti kommunikációval próbálkozik már a Toyota és a Mercedes-Benz is. A Mercedes szintén felhőalapú kommunikációs formát választott, a Toyota autói viszont közvetlenül értesítik egymást egy frekvencián, ha az úton váratlan akadályt tapasztaltak.

Szakértők arra számítanak, hogy ahogy a technológia egyre általánosabbá válik majd, úgy várható, hogy egy közös, minden gyár által használt rendszer jöjjön létre, és ne csak azonos márkájú autók között menjen majd a kommunikáció.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.