A Volvók a jövőben egymást fogják figyelmeztetni, hogy csúszós az út

autó
2016 október 06., 08:30
comments 57

A svéd autógyár új modelljei közül többen is engedélyezik majd az autó-autó közötti kommunikációt. Ennek a lényege, hogy az autók figyelmeztetni fogják egymást, ha tudnak a közelben veszélyesebb útszakaszról, például csúszós útról.

Az autókba integrált felhőalapú információs rendszer figyelni fogja ugyanis, hogyan zajlik az utazás, követik a kormányzási és fékezési szenzorok adatait, és ezekből tudnak következtetni az útviszonyokra. Ezek az információk felkerülnek egy központi adatbázisba, amiből az összes környéken lévő, megfelelő szoftverrel rendelkező autó kaphat majd értesítéseket.

Hasonló autók közötti kommunikációval próbálkozik már a Toyota és a Mercedes-Benz is. A Mercedes szintén felhőalapú kommunikációs formát választott, a Toyota autói viszont közvetlenül értesítik egymást egy frekvencián, ha az úton váratlan akadályt tapasztaltak.

Szakértők arra számítanak, hogy ahogy a technológia egyre általánosabbá válik majd, úgy várható, hogy egy közös, minden gyár által használt rendszer jöjjön létre, és ne csak azonos márkájú autók között menjen majd a kommunikáció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.