Aszad amnesztiát ígér a lázadóknak, ha feladják Aleppót

2016 október 6., csütörtök 18:18
55

Bassár el-Aszad csütörtökön jelentette be, hogy a rommá lőtt várost tartó lázadók szabadon elvonulhatnak a családjaikkal, ha leteszik a fegyvert. A szíriai elnök két héttel azután beszélt az amnesztiáról, hogy az öt és fél éve tartó polgárháború legsúlyosabb bombázását hajtották végre a lázadók állásai ellen Aleppóban, amiben több százan haltak meg azok közül, akik az ostrom miatt ott rekedtek. Bassár el-Aszad - Fotó: AFP/SANA

Az utóbbi hónapokban egyébként többször előfordult, hogy a felkelők elfogadták a kormányerők ajánlatát, például augusztusban Damaszkusz külvárosában, Darayyában, amit korábban évekig ostromoltak.

Ugyanakkor az aleppói felkelők azt mondták, nem tervezik az általuk ellenőrzött városrészek kiürítését, és visszautasították az elnök ajánlatát. Az egyik csoport vezetője azt mondta, ez csak valami trükk lehet, szerinte Aleppo nem olyan, mint a többi terület, nem lehet feladni.Az aleppói felkelők rakétavetője - Fotó: AFP/Alem Al Din Sabagh / Anadolu Agency

A szír kormányerők szerdán bejelentették, hogy csökkentik a rakétázások és a légitámadások számát, hogy a civilek el tudják hagyni a várost, ugyanakkor a maradóknak pedig ultimátumot adtak, hogy ha nem élnek a lehetőséggel, „utoléri őket a sorsuk”.A szír kormányerők katonái Aleppo északi részén - Fotó: AFP/StringerBecslések szerint 25 ezer ember maradhatott a városban, akik már alig jutnak élelemhez és gyógyszerekhez. Egy dán tévének Aszad nemrég azt mondta, addig folytatják a harcot, amíg a felkelők ki nem vonulnak onnan. Más lehetőség nincs.

A polgárháborúban több százezren haltak meg, Szíria lakosságának fele elvesztette az otthonát. Közben az Egyesült Államok azzal vádolja az orosz és a szír vezetést, hogy szándákosan civileket, segélyszállítmányokat és kórházakat támadnak. Erre válaszolt az orosz és a szír vezetés azzal vádolja Washingtont, hogy terroristákat támogat. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt