Budapesten még van esély népszavazásra az olimpiáról

politika
2016 október 06., 06:50

Szerdán egészen abszurd körülmények között utasította el a budapesti olimpiát megfúrni próbáló országos népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság, viszont a remény utolsó szikrája ezzel még hunyt ki, hogy esetleg sikerül valahogy megakasztani ezt a gigantikus korrupciógyanús, értelmetlen projektet.

A Fővárosi Választási Bizottság ugyanis szerdán hitelesített egy másik kezdeményezést, amit szintén az átlátszós Erdélyi Katalin nyújtott be, és ami így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Ezzel persze még messze vagyunk a népszavazástól: a fővárosi bizottság korábban is engedett már át kérdést, de akkor a Kúria közbelépett. Most is a Kúriáé lehet a következő lépés: ha az FVB határozata ellen a kérdésben érintett jogi vagy természete személy 15 napon belül felülvizsgálatot kér, akkor vizsgálniuk kell a kérdést.

Ha átengednék a kérdést, akkor a kiíráshoz a budapesti választópolgárok 10 százalékának, 140 ezer embernek az aláírását kéne összegyűjteni mindössze 30 nap alatt. Ez sokkal szorosabb, mint az országos népszavazás esetében, ahol 200 ezer aláírást kell begyűjteni 120 nap alatt. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.