Budapesten még van esély népszavazásra az olimpiáról

2016 október 6., csütörtök 6:50
113

Szerdán egészen abszurd körülmények között utasította el a budapesti olimpiát megfúrni próbáló országos népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság, viszont a remény utolsó szikrája ezzel még hunyt ki, hogy esetleg sikerül valahogy megakasztani ezt a gigantikus korrupciógyanús, értelmetlen projektet.

A Fővárosi Választási Bizottság ugyanis szerdán hitelesített egy másik kezdeményezést, amit szintén az átlátszós Erdélyi Katalin nyújtott be, és ami így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Ezzel persze még messze vagyunk a népszavazástól: a fővárosi bizottság korábban is engedett már át kérdést, de akkor a Kúria közbelépett. Most is a Kúriáé lehet a következő lépés: ha az FVB határozata ellen a kérdésben érintett jogi vagy természete személy 15 napon belül felülvizsgálatot kér, akkor vizsgálniuk kell a kérdést.

Ha átengednék a kérdést, akkor a kiíráshoz a budapesti választópolgárok 10 százalékának, 140 ezer embernek az aláírását kéne összegyűjteni mindössze 30 nap alatt. Ez sokkal szorosabb, mint az országos népszavazás esetében, ahol 200 ezer aláírást kell begyűjteni 120 nap alatt. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt