Kigyulladt kék busszal gyűjteni a kupakokat a balsorskártyák között. Jópofát gurított a Soproni!

hirdetés
2016 október 06., 07:12
comments 33
ad

Már az alapgondolat nagyon szimpatikus: kreatív módon új értelmet adni az egyik legnépszerűbb hazai szabadidős elfoglaltságnak, a kocsmai ücsörgésnek. A Soproni új társasjátéka ugyanis nem boltban megvásárolható árucikk, hanem a cég sörét árusító helyeken elkérhető, kipróbálható POS (point of sales) reklámeszköz. Egy kis ingyenes extra a közönségnek: tényleg ismeri a magyarok lelkét, aki ingyen szolgáltatással erősítené a márkához kötődést!

Még ki se bontottuk, már tetszett. Eleve a csomagolás: egy henger, amibe belefér a bábuk, kártyák, kocka alá (kipróbáltuk) két félliteres vagy három 0.33-as sörösdoboz. A sopronisdoboz-zöld fóliázáson van gémeskút, Nagytemplom, Balaton, kérész és sárga Volán-busz: nem nagyolták el a dizájnt és látványosan nem globális egyen-motívumokat kaptunk a Sopronitól. Ami pedig egy elég nagy multi, a Heineken egyik hazai brandje.

photo_camera A sör és a radler nem a játék része, illetve dehogynem, de nem úgy
photo_camera A sakk lassú, az ulti bonyolult, a falitévé bámulása nem igazán erősíti a szociális kapcsolatrendszert - igazán hiánypótló a Soproni új kocsmai társasjátéka!

A játék neve: Mindenki nevet a végén. Ez is zseniális; azonnal megpendíti a nosztalgia húrját a magyarok lelkében,hiszen mindannyian az egymást kiütögetős szivatós társasjátékon nőttünk fel. Ugyanakkor egy apró változtatással máris pozitív kicsengést ad a címnek: itt nem lesznek vesztesek.

Egy kicsit aggódva pattintottam fel a doboz kupakját, de nem, a játék belül sem gagyi. Tartósnak ígérkező ponyva a játéktábla (rálöttyen a sör? Sebaj!), szépek a kártyák, a bábuk. Csak a kartonpapír söröskupakok fognak tuti elveszni napok alatt, de sebaj. Nyilvánvalóan minden játékos kedvű törzsvendég-csapat első dolga lesz, hogy a S O P R O N I betűket flictollal beírja egy-egy valódi söröskupakba és onnantól fogva ezeket próbálják majd úgy összegyűjteni a csapatok, hogy kijöjjön a sörmárka neve - és megnyerjék a kupát. Kupákat. Kupakokat.

photo_camera Balsorskártyák és kigyulladt kék busz
photo_camera Sikerült elkerülni a kényszeres kocsmai poénkodás kísértését is, a játék tematikája nem a sör köré épül

Mert ez a játék célja: kirakni a Sopronit, miközben a bábukkal a magyar városok között lovaskocsival, vízibiciklivel vagy épp lángoló kék busszal közlekedve teljesítjük a Balsorskártyákon (!) kapott feladatokat. A kupakokat hol a talonból, hol egymástól lehet megszerezni, a kártyák utasításai alapján hol vakon, hol választva szedegedhetjük fel a betűlet. A szabályok észben tartása még megfáradtan sem ördöngösség. A játékmenet egyszerű, de a kártyák szövege sokadszorra felolvasva is vicces.

Egy menet nagyjából félóra, 2-6 fős asztaltársaság játszhat, mindig két csapatot alkotva lépünk a bábukkal és gyűjtjük a kupakokat. Hogy mi egy-egy játszma tétje, nem határozza meg a szabály, de egy kocsmai társasjátéknak mégis mi lehetne a tétje, ha lemegy egy-egy kör - világos,ugye?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.