Megint becsődölt a választási informatikai rendszer, remek átkozódós flamewar lett belőle a belső levelezőlistán

POLITIKA
2016 október 06., 10:17
comments 154

Mi kell ahhhoz, hogy egy lojális köztisztviselő azt írja egy zárt fórumon az általa használt választási rendszerről, hogy

„Lehet, hogy ez a háromfarkú macskapárt műve!”?

Többmilliárd forintból, nagy titkolózás közepette indították el 2014-ben a Nemzeti Választási Rendszer (NVR) nevű informatikai hálózatot, ami azonnal egy szép összeomlással debütált. Ez azért sok drága rendszer bevezetésekor megesik, de a 444 tudomása szerint 2016. októberére sem javult meg igazán a helyzet.

A Helyi Választási Irodák munkatársainak, akik mind önkormányzati köztisztviselők, szeptember 30-áról október elsejére virradóra hajnali kettőig-háromig kellett dolgozniuk, mert az NVR-ben a választási névjegyzékek lezárása és a biankó kegyzőkönyvek kinyomtatása igen hosszú ideig tartott.

A feszültséget végül klasszikus magyar online szertartással, vagyis egy sokhozzászólásos csoportos átkozódással vezették le a kikészült önkormányzati munkaerők.

A 444 tudomása szerint a reggel óta dolgozó köztisztviselőkben akkor pattant el valami, amikor a sorakozó panaszaikra azzal reagált a belső fórumon az NVR fejlesztéséért felelős cég képviselője az elcsigázott embereknek, hogy

„Ennél azért nagyobb elkötelezettség lenne elvárható!”

Mesteri trolletetés, a siker nem is maradhatott el:

„Az elkötelezettségből nem tudom magam kipihenni! És nem kell mindent eltűrnünk. Ha a jogalkotó bennünk is tisztelné az embert, akkor nem péntek délután 16 óráig engedné az átjelentkezést, s akkor nekünk is lenne lehetőségünk emberi időben befejezni a munkát! Ne vegyük már ezt minden választásnál természetesnek, csak azért, mert másoknak így jó!”

- reagált egy érintett.

„Négy gyermekem van, akikkel ma nem találkoztam és vasárnap sem fogok… nem kéne az elkötelezettségről beszélni, hiszen itt vagyunk… csak fáradtan, hiszen végignyomtuk a napot rendesen…”

- próbálkozott érzelmi húrokat pengetni egy kollégája.

Akadt, aki a veszélyes állatokat is behozta a képbe:

"Egy normális országban tilos ennyit a munkahelyen lenni, a munkaadót is megbüntetik. Sokan még kocsiba ülünk és vezetünk hazáig, én egy elég vadjárta területen kell, hogy autózzak.”

Ezt a vonalat más is pedzegette:

„Itt volt 2 munkavédelmi felügyelő, hogy mióta vagyunk bent. Nem tudtam a szemükbe nézni…”

Kiderült, hogy a köztisztviselői karban is vannak éles szemű politikai elemzők:

„Lehet, hogy ez a háromfarkú macskapárt műve!”

Akadt, aki az elcsigázottságában a matekhoz menekült:

„Ha 43 perc alatt 1,5%-ot nőtt az arány és 0 óra 44 perckor 92,7% ez az arány, akkor mikor lesz 100%?”

És akadt olyan is, aki ezekben a nehéz pillanatokban is hű maradt a Magyar Néphadsereg sorállományának szóhasználatához:

„Kérek engedélyt idegösszeroppanni.”

De lehet, hogy a köztisztviselők csak rosszul látták a monitort meg az órát, hiszen az MTI már szeptember 27-én, kedden leadta az előzetes győzelmi jelentést. Személyesen Deményné Kertész Krisztina, a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választási igazgatója nyilatkozta le, hogy

Jól sikerült a választási informatikai rendszer keddi főpróbája.

Ez egyébként szép hagyomány, hiszen a főpróba 2014-ben is pazarul sikerült az illetékesek nyilatkozatai szerint.

Nem is véletlen, hogy az idei szeptember 30-a a

Köztisztviselők Éjszakája

néven került be az önkormányzati folklórba.

Update:

Cikkünk élesítése után levelet kaptunk a Nemzeti Választási Irodától. Szerintük a fennakadást és a tömeges éjszakázást-hajnalozást nem a rendszer gyengesége, hanem egy szekszárdi kórház okozta, az onnan at utolsó pillanatban beküldött átjelentkezési kérelmek miatt ugyanis az egész országban meg kellett várni, amíg elkészülnek az új listák:

Az október 2-i népszavazáshoz kapcsolódóan átjelentkezési kérelmet szeptember 30-án 16 óráig lehetett benyújtani. A határidő előtt nem sokkal Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórházból nagyobb mennyiségű mozgóurnát és egyúttal átjelentkezést igénylő kérelmet nyújtottak be a helyi választási irodához. Ezeknek a papír alapon benyújtott kérelmeknek a feldolgozása több órát vett igénybe, és ezek potenciálisan az ország bármelyik más szavazókörét is érinthették. Ezen felül több helyi választási iroda (Budapest XII. ker., Budapest XIV. ker., Érd, Gárdony, Kecskemét, Szentes, Mezőkövesd, Miskolc) 20:11-ig átjelentkezési kérelmek feldolgozását végezte, és csak ezek lezárása után kezdődhetett el a végleges szavazóköri névjegyzékek nyomtatása.

A Nemzeti Választási Rendszerben a népszavazás során vagy azt megelőzően semmilyen fennakadás nem volt, végig magas színvonalúan és gyorsan teljesítette a feladatát. A népszavazás napján, az urnazárást követő két óra múlva (21 órakor) már a belföldön leadott szavazatok 97 százaléka összesítésre és publikálásra került, amely világviszonylatban is egyedülálló gyorsaságot jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.