Orbán személyesen rendelte el a civil szervezetek elleni hadjáratot

politika
2016 október 06., 07:02
comments 480

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két év pereskedés után érte el, hogy a Miniszterelnökség elárulja, ki volt annak a "soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek" a megrendelője, ami két évvel ezelőtt zajlott a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetekkel szemben.

A TASZ még 2014-ben perelte be a KEHI-t, hogy megtudják, ki adta ki az utasítást a vegzálásra. A bíróság 2015 februárjában úgy döntött, hogy ki kell adnia a kormányzati ellenőrzési szervnek az információt, de másfél évnek kellett eltelnie, mire ez megtörtént.

A TASZ most nyilvánosságra hozta a birtokukba került levelet, ebből látni, hogy személyesen Orbán Viktor rendelte meg az intézkedéseket:

A 2014 áprilisában indult nyomozás során két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kehi, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

Legutóbb pedig már Németh Szilárd is kvázi elismerte, hogy az egész norvégügy gyakorlatilag egy műbalhé volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.