Orbán személyesen rendelte el a civil szervezetek elleni hadjáratot

2016 október 6., csütörtök 7:02

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két év pereskedés után érte el, hogy a Miniszterelnökség elárulja, ki volt annak a "soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek" a megrendelője, ami két évvel ezelőtt zajlott a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetekkel szemben.

A TASZ még 2014-ben perelte be a KEHI-t, hogy megtudják, ki adta ki az utasítást a vegzálásra. A bíróság 2015 februárjában úgy döntött, hogy ki kell adnia a kormányzati ellenőrzési szervnek az információt, de másfél évnek kellett eltelnie, mire ez megtörtént.

A TASZ most nyilvánosságra hozta a birtokukba került levelet, ebből látni, hogy személyesen Orbán Viktor rendelte meg az intézkedéseket:

A 2014 áprilisában indult nyomozás során két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kehi, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

Legutóbb pedig már Németh Szilárd is kvázi elismerte, hogy az egész norvégügy gyakorlatilag egy műbalhé volt.