Több mint félmillió brazil szeretne elszakadni Brazíliától és egy új országot alakítani

külföld
2016 október 06., 06:29
comments 46

617 ezer ember vett részt azon a nem hivatalos, semmiféle kötelezőerővel nem rendelkező népszavazáson október elsején, és a válaszadók 96 százaléka szavazott arra, hogy Brazília három legdélebbi állama szakadjon el az országtól és formáljanak egy új országot.

A népszavazás kiírói szerint a három állam túl sok adót fizet a központi költségvetésbe, miközben sokkal kevesebbet kapnak onnan vissza.

A nem hivatalos, inkább csak jelzésértékű népszavazást egy nappal az országos önkormányzati választások előtt tartották. A szervezők egymillió szavazót akartak volna megnyerni, de ez végül nem jött össze nekik. A kezdeményezést a mainstream politikusok mind elítélték.

Az ország amúgy is turbulens politikai időket él épp, miután végül eljárás indult az elnök, Dilma Rousseff és számos szövetségese ellen egy gigantikus korrupciós perben. Egymást érik a tüntetések, komoly politikai káosz van az országban.

photo_camera Tüntetés valahol az országban (Henry Milleo/Citizenside)

A kampány egyik vezetője, Celso Deucher szerint most világos üzenetet küldtek a fővárosba, mert a déli, gazdagabb államokban élőknek már nagyon elegük van az országot ellepő korrupcióból. Videóüzenetében arról is beszélt, hogy inkább visszatérnének Portugália fennhatósága alá is, csak ne kelljen ennyire sokat fizetniük a semmiért.

A déli államokban olasz, portugál és német bevándorlók érkeztek a kolonizáció során, és az ott élők máig büszkék európai gyökereikre. A kampánynak így volt egy világos etnikai felütése is: az általuk megtermelt adók egy jelentős részét ugyanis a szegényebb északi államok szívják fel, ahol viszont a lakosság jellemzően feketébb bőrszínű.

A szervezők nem feltétlen teljes elszakadásban gondolkodnak, de mindenképp nagyobb autonómiát akarnak: a svájci kantonokat és az amerikai államokat is jó példának tartják. 2017 szeptemberében újabb népszavazást tartanának, akkor a cél a hárommillió szavazat begyűjtése. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.