A vég kezdetét jelenti Juncker szerint, ha a tagállamok népszavazásokkal mennek szembe az uniós joggal

POLITIKA
2016 október 07., 14:45
comments 487

Az Európai Bizottság elnöke az AFP francia hírügynökségnek beszélt arról, hogy szerinte „a vég kezdetét jelenti, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok”. Jean-Claude Juncker ezzel a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti szétosztásáról célzott, amit bizonyos tagállamok nem akarnak végrehajtani.

„Ha minden tagállam népszavazást tart, amikor nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát”

- jegyezte meg a magyarországi népszavazásra utalva.

Orbán nem szavazott Junckerre, pedig ő is EPP-jelölt volt. Fotó: AFP PHOTO / JOHN THYS
photo_camera Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker - AFP/John Thys

A Bizottság elnöke emlékeztett arra, hogy az EU a jogra épül, ezért nagyon elszomorodik, amikor azt látja, hogy bizonyos tagállamok azzal tűnnek ki, hogy már nem tisztelik az európai normát.

Jean-Claude Juncker azután beszélt erre, hogy levelet kapott Orbán Viktortól, amelyben a magyar miniszterelnök a népszavazási eredményekkel dicsekedett. Orbán Viktor tájékoztatta, hogy a népszavazásra való tekintettel módosítják az alkotmányt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.