Az USA azzal vádolja Oroszországot, hogy be akar avatkozni az amerikai választásokba

Az amerikai kormány most már hivatalosan is Oroszországot vádolja különböző politikai csoportok ellen elkövetett kibertámadások elkövetésével, jelentették be az illetékes amerikai minisztériumok.

Az amerikai hírszerzés nagy biztonsággal állítja, hogy az orosz kormány irányított egy kibertámadás-sorozatot egy sor amerikai személlyel és intézménnyel, köztük politikai csoportokkal szemben. Az anyagok ellopásának és közzétételének célja, hogy az orosz kormány beleszóljon az amerikai választási folyamatba

– szól a közlemény.

Korábban az amerikai kormány nem nevezte meg Oroszországot a támadások felelőseként, bár az amerikai hírszerzési szakértők között eddig is konszenzus volt, hogy például a demokrata párt levelezésének ellopása mögött ők lehetnek.

A közlemény azt is megjegyzi, hogy tapasztalataik szerint orosz szerverekhez visszavezethetően tapasztalták, hogy valakik réseket keresnek a választási folyamatot vezérlő amerikai informatikai infrastuktúrán, ám ezért még nem tudják egyértelműen felelőssé tenni az orosz kormányt. (Financial Times, BBC)