Egy pillanatra ok nélkül összeomlott a font

gazdaság
2016 október 07., 06:21

Szokatlan dolog történt ma reggel a devizapiacon, amikor az európai és az amerikai piacok már, illetve még aludtak, csak az ázsiai piacokon ment a kereskedés.

A brit font ugyanis fogta magát, és bezuhant hat százalékot a dollárral szemben, egy perccel később viszont már visszajött, és mínusz egy százaléknál folytatta.

Különösebb hír nem indokolta ezt a zuhanást – bár a font elég nehéz időket él, különösen amióta egyértelművé vált, hogy az új tory kormány keményebb brexitet akar, mint lehetne –, ezért rögtön az algoritmusokra terelődött a gyanú. Legfeljebb egy Financial Times cikket lehet felhozni, de az a szivárogtatás, miszerint Francois Holland kemény tárgyalásokat akar, aligha okozott volna önmagában egy 6 százalékos zuhanást (eleve erre lehetett számítani a britek irányváltása után).

Aki követi a piacokat, rögtön eszébe juthatott a 2010-es Első Nagy Flash Crash (akkor a részvényindexek zuhantak rövid időre tíz százalékos mínuszba, majd pattantak vissza). Ezt számos hasonló eset követte: tavaly augusztusban az új-zélandi dollár, idén januárban például a dél-afrikai rand omlott össze hasonlóan ok nélkül rövid időre.

Nehéz ezek okait pontosan meghatározni, de a szakértők alapvetően az egymást másoló algoritmikus kereskedő robotokat szokták vádolni. Kezdetben emberi hiba, például egy véletlen, túl nagy eladás (pl. egy-két véletlenül hozzáadott nulla) indíthatja a hullámot, amit aztán a gyorsan kapcsoló algoritmusok a sokszorosára erősítenek.

De az is lehet, hogy néhány hedge fund kihasználta a hajnali vékony likviditást, és agresszívan beleadtak a piacokba. Ez az automatikus stop-loss megbízások aktiválódásához vezetett, azaz újabb eladásokhoz, ami szintén okozhat egy hasonló hullámot. (Bloomberg, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.