Megugrott Merkel népszerűsége

Németországban ismét emelkedésnek indult Angela Merkel kancellár népszerűsége az ARD köztévén ismertetett adatok szerint. Nem is keveset nőtt a támogatottsága, az ötéves mélypontot jelentő szeptemberi 45 százalékról 54 százalékra.

A kancellárt a menekültüggyel kapcsolatban korábban élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont csökkent, a munkájával elégedettek aránya 44 százalékról 37 százalékra süllyedt.

A felmérésből kiderült az is, hogy ha terrozizmusról van szó, a németek leginkább a szélsőjobb terrorjától tartanak. A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 84 százaléka nagynak, vagy nagyon nagynak nevezte a szélsőjobboldali merényletek veszélyét. Az iszlamista terrortámadások veszélyét 68 százalék tartja nagynak, vagy nagyon nagynak, a szélsőbaloldali merényletek veszélyét pedig 52 százalék.

A menekültválsággal kapcsolatban a többi között kimutatták, hogy a lakosság többsége, 56 százaléka attól tart, hogy a menekültek révén túlságosan megerősödik az iszlám befolyása Németországban. Legutóbb májusban vizsgálták ezt a kérdést, akkor 52 százalék vélekedett így. (MTI)