Saját etikai kódexét is megsérthette Matolcsy, hogy az általa felügyelt bank vezetőjének magánlakásában lakik

gazdaság
2016 október 07., 10:07
comments 159

Nem csak a józan ész vagy a jó ízlés alapján problémás, hogy Matolcsy György egy olyan Várbeli luxuslakásban lakik, ami az UniCredit vezérigazgatója, Patai Mihály tulajdonában áll.

photo_camera Patai Mihály, Matolcsy György.

Nem tudjuk, hogy Matolcsy fizet-e egyáltalán bért Patainak lakásért, és ha igen, mennyit – de ha ad is ellenszolgáltatást, az üzleti kapcsolat jellege miatt akkor is ellentétbe kerülhet a munkavállalókra vonatkozó elvárásokkal.

A [Magyar Nemzeti] Bank elvárja munkatársaitól, hogy a munkakapcsolataik során az ajándékok, reklám- és propagandaanyagok elfogadása és viszonzása lehetőleg formalitás, figyelmesség legyen, ne csorbítsa, ne befolyásolja a Bank munkatársainak tárgyilagosságát, ne teremtsen lekötelezettséget, ne keletkeztessen elvárást. Az üzleti ajándék, valamint a vendéglátás elfogadása kizárólag az általános üzleti szokások keretein belül lehet tisztességes, de akkor is kizárólag olyan esetekben, ha abban a befolyásolási szándék jele nem látható.

Az idézet a Magyar Nemzeti Bank etikai kódexéből van. Így folytatódik:

A [Magyar Nemzeti] Bank munkatársa a nagyobb összegű (20.000 Ft feletti értékkel bíró) ajándék elfogadását köteles bejelenteni. Azonos együttműködő partnertől rendszeresen érkező ajándékok elfogadása nem megengedett. A Bank szakmai és üzleti partnereitől vendéglátást (pl. munkaebéd) a szokásoknak megfelelő, lekötelezéssel nem járó mértékben szabad elfogadni.

Pénz, készpénzt helyettesítő fizetőeszköz és utalvány egyáltalán nem fogadható el, kivéve, ha annak jelentése, elfogadása szimbolikus jellegű. A Bank munkatársa a Bankkal fennálló jogviszonyát maga és mások számára, sem a magán-, sem az üzleti életben piaci előny szerzésére nem használhatja fel.

Egy lakás elfogadása nyilvánvalóan túlmegy azon a határon, amit „üzleti szokásokkal” meg lehetne magyarázni, viszont a „lekötelezés” annál inkább felmerülhet. A „befolyásolási szándék” pedig elég nyilvánvaló egy olyan esetben, amikor egy bankvezető, illetve a bankok üzleti környezetét egyre inkább szabályozó, a működésüket meghatározó, sőt, a PSZÁF beolvasztása óta a tevékenységének törvényességét is felügyelő állami szerv vezetőjének kapcsolatáról van szó. Vannak is érdekes szálak az UniCredit és az MNB között.

Az MNB etikai kódexe nem opcionális javaslat, hanem konkrét magatartásbeli elvárások gyűjteménye. A jegybank hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata szerint az MNB munkatársainak kötelezettsége az etikai kódex betartása.

A másik oldalról, az UniCredit vezetője felől is problémás lehet a lakásügy. Erről beszélt a Bankszövetség Patai előtti elnöke, Felcsuti Péter a Klubrádióban csütörtök este. A Raiffeisen korábbi vezérigazgatója szerint úgynevezett megfelelési szabályok vonatkoznak a komolyabb pénzintézetek vezetőire.

Ez azt jelenti, hogy saját etikai szabályaikat is be kell tartaniuk, a rájuk vonatkozó törvényeken felül, a munkatársaknak pedig proaktívnak kell lenniük, az ellentmondásos esetekben meg kell kérdezniük a szabályok betartatásával foglalkozó vezetőket. Felcsuti szerint nem csak kínos az ügy: az olasz bankfelügyeletnek és UniCredit olasz anyacégének is lépnie kellene az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.