Még egyszer, utoljára fellebbezhet halálos ítélete ellen a pakisztáni keresztény nő

Asia Bibi szabadságát követelő felvétel Lahore-ban. A kéz a képen Ashiq Masihé, Bibi férjéé. Masih és gyermekei, Esham és Esha Lahore-ban élnek, de kerülik a nyilvánosságot, mert félnek. AFP PHOTO / ARIF ALI

Befogadta Asia Bibi, a 2010-ben istenkáromlásért halálra ítélt pakisztáni keresztény nő fellebbezését a pakisztáni legfelsőbb bíróság, így még adódott egy utolsó esély, hogy elkerülhesse a kivégzést. Helyzete annyiban nem bíztató, hogy minden korábbi fellebbezését elutasították az alsóbb bíróságok.

Amennyiben elbukja a fellebbezését, ő lesz az első nő, akit istenkáromlás miatt halálra ítélhetnek.

Ügyét október 13-án tárgyalja a legfelsőbb bíróság.

Bibi ügye minden részletében megvilágítja, hogy mi is a baj a törvénnyel - azon túl, hogy a 21. században elég siralmas dolog valakit vallási meggyőződése miatt kivégezni. Bibi és több muzulmán szomszédja között 2009 júniusában robbant ki vita a pandzsábi Ittan Walli faluban, ahol a muszlim nők nem voltak hajlandók Bibi után inni a kútnál lévő edényből, mert az "tisztátlanná" vált. Ekkor még szó se volt istenkáromlásról, azt csak a helyi imám találta ki, aki amúgy jelen se volt az esetnél.

Egy évre rá Bibit halálra ítélték. 2011 januárjábanpedig merényletet követtek el Pandzsáb kormányzója, Salmaan Taseer ellen, aki kegyelmet készült adni a nőnek.

A törvény bírálói szerint a nyilvánvalón túl az a baj a törvénnyel, hogy nagyon alacsony a bizonyítási küszöb, így a gyakorlatban a vallási kisebbségek elnyomása mellett piti bosszúra is lehetőséget ad. (Via Independent)