Ne kövezzetek már halálra gyerekeket!

2016 október 8., szombat 20:03
73
Saudi nők tiltakoznak a január 2-i kivégzések ellen a keleti parti Katif városában. Aznap végezték ki Nimr al-Nimr siíta hitszónokot és 46 társát, köztük négy fiatalkorút. A szaúdi siíták az arab tavasz heteiben, 2011-ben kirobbant tiltakozásokban vettek részt. AFP PHOTO / STR Fotó: STR

Fiatalkorúak kivégzését, csonkolását, megkövezését, megbotozását lehetővé tevő törvényei visszavonására szólította Szaúd-Arábiát az ENSZ az Emberjogi Bizottsága jelentése alapján. A szaúdi törvények szerint 15 éves kortól felnőttként kezelik a gyerekeket a saríabíróságok.

Ez nem elméleti probléma, például idén január 2-án négy 18 éven alulit is kivégeztek - aznap összesen 47 halálos ítéletet hajtottak végre.

A szaúdi társadalomban a nők eleve másodrendűek, a gyereklányokat pedig nem is ismerik el teljes jogalanyként, férfigyámságot kényszerítenek rájuk. Ez is kifejezetten gyakorlati probléma. Fayham al-Ghandi tévés hitszónok 2012-ben megerőszakolta ötéves lányát, Lamát. Aztán megölte. Szétverte a fejét. Közben az egyik körmét is letépte. 2013-ban pár havi elzárás után szabadulhatott, miután kifizetett ~tízmillió forint vérdíjat a lány anyjának.

"A saría minden más törvény és szerződés, így a Gyerekjogi Egyezmény felett áll" - válaszolta a vádakra a Szaudi Emberi Jogi Bizottság vezetője, Bandar Bin Mohammed al-Aiban. Szerinte amúgy Szaúd-Arábiában megvan a politikai akarat a gyermekek védelmére. (Via The Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt