A New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban ír arról, hogy Orbánék olyan ellenségeskedést kelthetnek, ami 100 éve világháborúhoz vezetett

POLITIKA
2016 október 10., 19:51
comments 764

A véleményrovatban megjelent cikket az Editorial Board jegyzi. Ezt a testületet a New York Times 16 újságírója alkotja, és ő feladatuk, hogy megalkossák a szerkesztőség véleményét tükröző véleménycikkeket. Hétfőn megjelent írásukban Orbán Viktor politikájával foglalkoztak.

A cikk előbb felidézi a múltheti magyar népszavazást, ami ugyan érvénytelen lett, de mégis aggasztó jelenség, hogy a résztvevők 98 százaléka, 3,3 millió ember szavazott Orbán Viktor javaslatára, majd megemlítik, hogy a kormány 36 millió dollárt (!) költött el és jelentős politikai tőkét tett kockára a népszavazással.

A NY Times szerkesztőségi cikke sem vitatkozna azzal, hogy az Európai Unió és Európa jelenleg egy válsággal néz szembe: a kontinensen terrortámadások voltak, folyamatosan érkeznek a menekültek, miközben az EU-ban magas a munkanélküliség. Ennek eredményeként sok európai vesztette el hitét a kormányzati intézményekben és fordult populista mozgalmakhoz vagy az Orbánhoz hasonló nacionalista vezetőkhöz, akik azt ígérik, hogy megvédik a munkahelyeket, az életmódot és a biztonságot. Azzal, hogy lezárják a nemzeti határokat és elutasítják az összeurópai megoldásokat.

Az európai vezetők pedig valóban tehetnének többet azért, hogy megoldják a problémákat és visszaadják az emberek hitét az EU-ban. De a cikk szerint Orbán megközelítése csak még messzebb tolja a közös megoldás lehetőségét.

A cikk később kitér arra is, hogy miközben Orbán kerítést épít, hogy távol tartsa a háború elől menekülő embereket, boldogan fogadja azokat a külföldieket, akik elég gazdagok ahhoz, hogy megfizessék az útjukat. És miközben sok ország, ahol 55 ezer betöltetlen álláshely van, szívesen látna menekülteket, a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter arról beszélt a Times-nak, hogy a kormány ezt a kérdést belülről szeretné megoldani.

A szerkesztőségi állásfoglalás azzal zárul, hogy miközben Orbán és támogatói elutasítják az Európai Unió kísérletét, hogy megoldják a menekültválságot, arról nem beszélnek, hogy elhagynák az EU-t. Mert ez évi több milliárd dollárnyi támogatás kiesését jelentené. Orbán ehelyett abban bízik, hogy inspirálhatja Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot, hogy utasítsák el közösen az EU kvótáját.

"Európa vezetői most vonakodnak attól, hogy megbüntessék Magyarországot. De egy ilyen lépésen komolyan el kell majd gondolkodni egy ponton. "

Orbán és a többi nacionalista, akik elutasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit a modern Európa szívében, azt kockáztatják, hogy olyan ellenségeskedést keltenek, melyek kevesebb mint egy évszázada világháborúhoz vezettek. - zárul a cikk.

A teljes szöveg a New York Times oldalán olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.