A republikánus házelnök nem védi meg többet Donald Trumpot

külföld
2016 október 10., 14:35
comments 74

Újabb komoly csapást szenvedhetett el Trump kampánya, miután Paul Ryan republikánus képviselőknek hétfőn elmondta, hogy a jövőben többet nem fogja védelmébe venni Donald Trumpot, helyette inkább arra fog fókuszálni, hogy a párt megtarthassa többségét a Kongresszusban.

Ryan egyben arra szólította fel a republikánus képviselőket, hogy inkább saját újraválasztási kampányukra koncentráljanak, mellette pedig mindenki egyénileg döntsön arról, hogyan viszonyul Trumphoz.

A megbeszélés nem volt nyilvános, az ott elhangzottakról két forrás számolt be a New York Timesnak. Az nem derült ki elsőre egyértelműen, hogy Ryan visszavonja-e támogatását Trumptól, de a források szerint voltak politikusok, akik így értették az elhangzottakat és mérgesen támadtak Ryanra, amiért feladta Trump elnökségét.

Állítólag különösen dühös volt a Vlagyimir Putyin-rajongó Dana Rohrabacher. Végül 45 percnyi vita után Ryan végül közölte, hogy hivatalosan nem vonja vissza támogatását Trumptól.

Ezek a hírek valószínűleg nem érintik jól Trump kampányát, amin belül abban bízhattak, hogy Trumpnak a második vitán mutatott, magához képest elfogadható teljesítménye után lesznek republikánusok, akik visszatérnek mögé. Az elmúlt napokban ugyanis rengeteg párttársa hátrált ki mögüle, miután előkerült egy 11 évvel ezelőtti hangfelvétel, amin arról beszélt, mi mindent engedhet meg magának a nőkkel szemben, sokak szerint kimerítve ezzel a szexuális zaklatást is.

Az is világosan látszik, hogy a republikánus szavazók keménymagját nem érdekelte különösebben a hangfelvétel, ezt mutatták az első közvélemény-kutatások is, Ryant pedig hétvégén saját államában fütyülték ki, miután nem akart közös színpadon szerepelni Trumppal és lemondta a meghívását.

Trump viszont nem a republikánus keménymagnál állt eddig sem rosszul, hanem a bizonytalan szavazók körében, akiknél minden eddigi mérés szerint csak tovább ártott megítélésének a mostani botrány.

Azt is látni, hogy a vasárnap esti vitán mutatott teljesítményével Trumpnak sikerült elkerülnie a teljes összeomlást, alelnökjelöltje, Mike Pence szerint például egyenesen ő nyerte meg a vitát és elmondta azt is, hogy esze ágába sincs feladnia a jelöltségét. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.