Börtönbe kerülhet egy szaúdi tini, mert neten ismerkedett egy kaliforniai lánnyal

külföld
2016 október 10., 18:48
comments 173

A 17 éves Abu Sin a YouNow nevű közösségi chatoldalon ismerkedett össze a 21 éves Christina Crockettel. A YouNow specialitása, hogy ott bárki követheti az egymással beszélgető emberek párbeszédét, közönsége lehet a chateléseknek.

Ebben az esetben a srác alig beszélt angolul, a lány nem tudott arabul, de mégis egyre többet kommunikáltak egymással, hetek alatt nagyon egymásra találtak, a nyelvi és kulturális akadályokat is leküzdötték. Párosuk egyre híresebb lett, sok tízezren követték már ezeket a beszélgetéseket. Sajnos Szaúd-Arábiában is.

Ugyanis az egyik videójukban Abu Sin egy fekete, félrecsapott baseball sapkát viselt, Christina pedig egy topot, amikor a srác tört angollal bevallotta, hogy szereti a lányt, a lány pedig válaszolt, hogy én is szeretlek. Abu erre vicceskedve megkérdezte, hogy hozzámenne-e, mire a lány azt válaszolta, hogy várj, és egy gyűrű helyét mutatta az ujján, majd mondta, hogy igen, hozzá akar menni.

link Forrás

Az ilyesmit pedig már nem nézték jószemmel az erkölcsök tekintetében a középkorban ragadt Szaúd-Arábiában: a királyságban ugyanis nagyon szigorú szabályok mentén különítik el a férfiakat és a nőket és házasság előtti romantikus kapcsolatba keveredő fiatalokat súlyos büntetések és akár börtönbüntetés is fenyegetheti, a nőkre pedig társadalmi kiközösítés is várhat. Emiatt sok szaúdi fiatal az online terekre menekült, de a hatóságok oda is követték őket és folyamatosan ellenőrzik a netes fórumokat.

Ebben az esetben nyilván nem lehetett szó tényleges kapcsolatról, a két fiatal több ezer kilométerre élt egymástól és fel se merült reálisan, hogy bárhogy találkozhatnának.

Ennek ellenére a szaúdi vallásrendőrség lecsapott a fiatalra. Etikátlan viselkedés miatt múlt hónapban letartóztatták. A kibervédelmi törvények megsértésével vádolják, mivel a beszélgetéseik alkalmasak voltak arra, hogy az ország erkölcsi és vallási értékei ellen hassanak.

A rendőrség szóvivője is megerősítette, hogy a fiatal börtönbe került. A fiúnak az is bűne, hogy a videók nagyon népszerűek lettek és ezzel negatívan befolyásolták a szaúdiak megítélését a világban. Állítólag lakossági feljelentés is érkezett a fiúval szemben.

A szaúdi lapok is elítélték a fiút, volt cikk, ami arról szólt, hogy börtönben a helye, mivel a világ szemében nevetségessé tette a szaúdiakat, másik írás szerint pedig az eset azt mutatta meg, mennyire helytelenül nevelik a fiatalokat a királyságban.

Abu Sin jelenleg szabadlábon várhatja a tárgyalását, de a végén akár öt éves börtönbüntetést is kaphat. Vasárnap közzétett még egy videót, amiben megígérte, hogy többet nem használja a közösségi oldalakat olyan módon, melyek megsérthetik a királyság erkölcsi és vallási szabályait. Elmondta azt is, hogy megbánta, hogy lányokkal beszélgetett az interneten. :(

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.