Erdogan fellebbez a német bíróságon, mert nem akarták elítélni az őt kigúnyoló műsorvezetőt

külföld
2016 október 10., 17:20
comments 146

Recep Tayyip Erdogan török elnök fellebbezett a mainzi ügyészség azon döntése ellen, hogy a róla írt gúnyverset a televízióban felolvasó német műsorvezető, Jan Böhmerman elleni büntetőeljárást megszüntették.

A döntést hozó mainzi ügyészség tájékoztatása szerint Erdogan ügyvédje hivatalos fellebbezést nyújtott be.

A fellebbezésről a főügyészség dönt Koblenzben - tette hozzá a mainzi ügyészség vezetője.

Jan Böhmermann humorista ellen azért indult eljárás, mert a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta gúnyversét, amelyben válogatott, kecskéket is emlegető durvaságokkal illette Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Alkotásáról később elmondta, az volt a szándéka, hogy kitapasztalja, hol húzódik a politikai szatíra jogi határa Németországban. A verset egyben válasznak szánta arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.

Válaszul berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, a német büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását.

A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik.

Az ügy a német kormány döntése nyomán került a mainzi ügyészséghez, amely múlt heti, az eljárás megszüntetését indokló közleményében kiemelte: kérdéses, hogy Jan Böhmermann valóban sértegetni akarta-e a török államfőt, és az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet-e tekinteni a verset. Hozzátették: egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Recep Tayyip Erdogan magánjogi eljárást is indított Jan Böhmermann ellen, a per november elején kezdődik egy hamburgi bíróságon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.