Magyarul közölt vezércikket egy független szlovák napilap a Népszabadságról

Magyarul is publikálta szerkesztőségi vezércikkét a független szlovák napilap, a Dennik N. A szerző, Matúš Kostolný szerint

"[a] legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is",

amihez itt menten hozzátenném, hogy a Dennik N eredettörténete önmagában is jellemzően kelet-közép-európai történet: ezt az újságot a Sme egykori újságírói alapították, miután független napilapjukat felvásárolta egy kormányközeli oligarcha.

Innen már érthető, hogy miért gondolja Kostoný általános kk-európai jelenségnek a Népszabadsággal történteket. "Nemcsak azért, mert Robert Fico miniszterelnök szívesen tanul barátjától, Orbán Viktortól, hanem azért is, mert a kritikus és független újságírók jelentőségét a társadalom gyakran csak akkor tudatosítja, amikor nehézségeik támadnak."

Kostolný szerint az igaz, hogy általában is nehéz sora van a nyomtatott lapoknak, de ha "ehhez még hozzájön a politikusok igyekezete, hogy megszabaduljanak a kellemetlen kritikusoktól, kész a katasztrófa". Márpedig szerinte nagyon úgy tűnik, hogy a történtek hátterében Orbán Viktorhoz közeli emberek voltak.

Kostolný cseh és lengyel példákon - a jelenleg a regnáló pénzügyminiszter tulajdonában levő Mladá Fronta Dnes és a Lidové noviny, illetve az egyre nagyobb anyagi gondokkal küzdő lengyel Gazeta Wyborcza - levezetve jut arra, hogy a sajtó ellehetetlenítése általános jelenség, még ha Szlovákiában viszonylag jó is a helyzet. Majd saját lapja példáját ajánlotta a Népszabadságnak:

"Olvasóink támogatásának köszönhetően jöttünk létre, mindmáig ebből élünk és értük csináljuk az egészet. Talán ez lesz a Népszabadság útja is, és akkor majd Orbán akár felrobbanhat dühében, semmit sem tud tenni ellene."

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.