Szír állampolgárok fogták el azt a szír férfit, aki Németországban akart robbantani

Három honfitársa ismerte fel és fogta el hétfőn a németországi Lipcsében azt a szír menekültet, akit robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt országszerte kerestek.

A nyomozás vezetőinek drezdai tájékoztatóján Jörg Michaelis, a szászországi bűnügyi rendőrség (LKA) vezetője elmondta, hogy vasárnap késő este egy lipcsei rendőrőrsön jelentkezett egy szír állampolgár, és közölte, hogy a körözési fotó alapján lakótársaival felismerték, elfogták és megkötözték a gyanúsítottat. Egy felvételt is megmutatott a mobiltelefonján, amely a gyanúsítottról készült.

A rendőrök a tanú információi alapján röviddel éjfél után őrizetbe vették a gyanúsítottat a három szír férfi lakásán.

A napokon át bujkáló, végül elfogott Jaber Al-Bakr (AFP)

A szászországi LKA vezetője nem erősítette meg a Spiegel Online hírportál értesülését, miszerint Dzsaber al-Bakr a lipcsei főpályaudvaron az őt végül elfogó szíriaiakat megkérte arra, hogy adjanak neki hajlékot egy éjszakára.

Jörg Michaelis elmondta: egyelőre a nyomozás tárgya, hogy a gyanúsított miként került a lipcsei lakásba. Aláhúzta, hogy nem akarják veszélybe sodorni a három szír férfit, ezért nem adnak ki információkat róluk.

Markus Ulbig szászországi belügyminiszter a tájékoztatón kiemelte: köszönet jár mindenkinek, aki közreműködött a gyanúsított elfogásában, így a szíriai állampolgároknak is.

Ulrike Demmer, a szövetségi kormány helyettes szóvivője hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a szövetségi kormány szerint is elismerés és köszönet jár a rendőrségnél jelentkező szíriai tanúnak a gyanúsított kézre kerítéséért.

A nyomozás vezetőinek drezdai tájékoztatóján elhangzott: a nyomozás eddigi adatai alapján Dzsaber al-Bakr kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel, és valószínűleg robbanómellényt akart készíteni. Az még nem ismert, hogy hol akart merényletet elkövetni, meglehet, hogy még nem választott célpontot.

A 22 éves gyanúsított tavaly februárban menedékkérőként érkezett Németországba, júniusban menekült státuszt kapott. A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye. Az idén szeptemberben vonta magára a hatóságok figyelmét, a többi között azzal, hogy pokolgép készítéséhez szükséges információkat keresett az interneten. Szombat kora hajnalban próbálták meg őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen. Amikor a rendőrök egy terrorelhárító egységgel a helyszínre érkeztek, még csak azt tudták, hogy melyik épületben tartózkodik, de azt nem, hogy melyik lakásban.
Kora reggelre állapították meg, hogy melyik lakásban van, de akkor távozott az épületből, és nem sikerült feltartóztatni. Egy figyelmeztető lövést is leadtak, hogy álljon meg. Célzott lövést azért nem tudtak rá leadni, mert másokat is veszélyeztettek volna - mondta Jörg Michaelis.

A lakásban aceton-peroxidot (TATP) találtak, és a rendkívül veszélyes és instabil robbanószer mellett gyutacsokat és más, pokolgép készítéséhez szükséges anyagot is lefoglaltak.

A gyanúsítottnak egy társa is lehetett, a lakás 32 éves, menekült jogállású szír bérlője, őt őrizetbe vették - hangzott el a tájékoztatón.

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely közölte, hogy 1,5 kilogramm robbanószert foglaltak le, valamint olyan tárgyakat, amelyek alkalmasak robbanómellény készítésére. Kiemelték, hogy a gyanúsított "rendkívül professzionálisan" járt el, de egyelőre nincs arra utaló nyom, hogy választott volna célpontot tervezett robbantásos merényletéhez.
Az ügy nyomán a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) újra elővette azt a régi követelését, hogy valamennyi Németországban tartózkodó menedékkérőt és menekültet vonjanak biztonsági ellenőrzés alá. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke müncheni tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ellenőrzést a hírszerzés bevonásával kell elvégezni. (New York Times, MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.