Nagyon egyetért a kvótaügyi alkotmánymódosításban a Fidesz és a Jobbik

Kósa Lajos végre elégedett. MTI Fotó: Soós Lajos

Egymás kezébe csaptak a kormánypártok és a Jobbik a kvótaellenes alkotmánymódosítás ügyében - jelentette kedd délután az MTI. Kósa Lajos Fidesz-frakció vezető és Volner János, a Jobbik parlamenti csoportjának vezetője jelentette be a hírt az Országház folyosóin.

Eredetileg mind a négy (KDNP-vel mind az öt) parlamenti pártot meghívták az egyeztetésre, de az LMP és az MSZP nem ment el. Így viszont rég látott egyetertésben döntöttek a honatyák az alaptörvény ügyében.

Kósa szerint végre "nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár egyedi kérelmének helyt adnak-e", és jó hír, hogy már november 8-án el is fogadhatja a parlament a módosítást.

Hasonlóan emelkedett hangulatba került a Jobbik frakcióvezetője. Volner arról beszélt, hogy végre érdemi jogi védelmet kap az ország a kvótákkal szemben. A Jobbik azt is szeretné, ha az alaptörvényhez kapcsolódó betelepítésről szóló törvényt is kétharmadba foglalnák, nehogy a kvóták a hátsó ajtón visszaosonjanak. Volner nagyon viccesen megjegyezte, hogy közreműködnek az érvénytelen "népszavazás okozta károk" mérséklésében.

Az egyeztetésen még ott volt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is, de ő és frakciója valószínűleg ezúttal is csak kiegészítő kellékként szolgáltak, ha mondott is, még az MTI sem tartotta érdemesnek az idézésre.

Itt olvasható minden igényt kielégítő elemzésünk az alkotmánymódosítás szövegéről.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.