Nagyon egyetért a kvótaügyi alkotmánymódosításban a Fidesz és a Jobbik

Kósa Lajos végre elégedett. MTI Fotó: Soós Lajos

Egymás kezébe csaptak a kormánypártok és a Jobbik a kvótaellenes alkotmánymódosítás ügyében - jelentette kedd délután az MTI. Kósa Lajos Fidesz-frakció vezető és Volner János, a Jobbik parlamenti csoportjának vezetője jelentette be a hírt az Országház folyosóin.

Eredetileg mind a négy (KDNP-vel mind az öt) parlamenti pártot meghívták az egyeztetésre, de az LMP és az MSZP nem ment el. Így viszont rég látott egyetertésben döntöttek a honatyák az alaptörvény ügyében.

Kósa szerint végre "nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár egyedi kérelmének helyt adnak-e", és jó hír, hogy már november 8-án el is fogadhatja a parlament a módosítást.

Hasonlóan emelkedett hangulatba került a Jobbik frakcióvezetője. Volner arról beszélt, hogy végre érdemi jogi védelmet kap az ország a kvótákkal szemben. A Jobbik azt is szeretné, ha az alaptörvényhez kapcsolódó betelepítésről szóló törvényt is kétharmadba foglalnák, nehogy a kvóták a hátsó ajtón visszaosonjanak. Volner nagyon viccesen megjegyezte, hogy közreműködnek az érvénytelen "népszavazás okozta károk" mérséklésében.

Az egyeztetésen még ott volt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is, de ő és frakciója valószínűleg ezúttal is csak kiegészítő kellékként szolgáltak, ha mondott is, még az MTI sem tartotta érdemesnek az idézésre.

Itt olvasható minden igényt kielégítő elemzésünk az alkotmánymódosítás szövegéről.