Az olasz miniszterelnök gyakorlatilag az EU-pénzek megvonásával fenyegeti Magyarországot

eu
2016 október 12., 10:14
comments 291

Matteo Renzi olasz kormányfő egy szerdai beszédében "nagyon kemény" állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól.

A miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormány álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz. Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben.

Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra. Hozzátette, hogy a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, "ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre".

Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most "tényleg kockáztat": azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni.

Renzi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válságokkal szemben az uniót "frenetikus mozdulatlanság" jellemzi. Bizonyítékként az egy hónappal ezelőtti, pozsonyi informális EU-csúcsértekezletet említette, amely szerinte ígéretekkel teli, de semmitmondó és "banális" záródokumentumot mutatott fel. Az olasz miniszterelnök szerint ez volt a véleménye Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökének is.

Matteo Renzi szerint az EU Rómában "indulhat újra" reformjaival - jövő márciusban az 1957-es római szerződések megkötésének 60. évfordulóján esedékes emlékülésen - gazdasági, migrációs, biztonsági és kulturális téren egyaránt.

A képviselőházban az olasz ellenzék véleményét Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alsóházi frakcióvezetője foglalta össze, aki szerint Matteo Renzi jövő tavasszal már nem is lesz Olaszország miniszterelnöke. Arra utalt, hogy Renzit a december 4-i alkotmányos népszavazás esetleges kudarca lemondásra kényszerítheti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.