Az olimpiai bizottság kiherélésével visszaállamosítják a sportirányítást

sport
2016 október 12., 13:22
comments 114

A kormány adta, a kormány elveszi.

Érdekes kísérlet zajlott a sportban, éppen Orbán Viktor kedvenc területének irányítását adta ki a kezéből az állam 2012-ben, és bízta rá a papíron civil szervezetnek számító, azért fideszes politikus, Borkai Zsolt által vezetett Magyar Olimpia Bizottságra. De ennek vége, a kormány visszaállamosítja a sportirányítást, újra az Emberminisztérium osztja majd a sportra bőkezűen adott közpénzeket.

A hivatalos magyarázat szerint jobb, ha minden egy kézben van. Állítólag Orbán Viktor nem volt elégedett azzal, ahogyan a MOB felhasználta minden idők leggálánsabb sporttámogatását (ebből is látszik, hogy ezt a területet tényleg a szívén viseli Orbán, máshol - bár lenne miért - ennyire nem kérik számon a támogatások hatékonyságát). A hírek szerint Orbán nem volt elégedett a riói olimpián mutatott összmagyar teljesítménnyel, a pénzeső ellenére nem szerepeltek jobban a magyar sportolók, mint Londonban.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerint Orbán neki nem jelezte, hogy elégedetlen lenne. A törvénymódosítás miatt sajtótájékoztatót hívott össze. Miután Borkai Győr korábbi fideszes országgyűlési képviselője, jelenlegi polgármestere, és nincs igazán politikai karaktere, az komoly meglepetést keltett volna, ha lemond a MOB-tól elvett döntési jogok és pénzek miatt. Nem is emiatt hívta össze az újságírókat.

Nem meglepő módon lázadást sem szított, ehelyett azt mondta, hogy minden úgy jó, ahogy lesz. Borkai szerint 2012-ben olyan széles feladatokat, döntési jogokat kapott a MOB, ami a világban is párját ritkítja, most csak visszaáll a korábbi rend. Arra a kérdésünkre, hogy valamit mégis rosszul csinálhattak, ha elveszítik tőlük ezeket a feladatokat, Borkai azt mondta, hogy a MOB kiválóan működött az elmúlt években, a riói olimpiai nagy siker volt, ha valaki kudarcként értékeli, akkor az élet más területein is mindent meg lehet kérdőjelezni.

A riói szereplés vegyes megítélése amiatt van, hogy hiába szereztek ugyanannyi aranyat Rióban a magyar sportolók, mint Londonban, az érmek és a helyezések száma is kevesebb volt most, és miközben bőkezűen jött az állami támogatás, Londonból még nyolc sportág hozott érmet, Rióból csak négy. Több sportág messze a saját várakozása és ígéretei alatt teljesített. Borkai szerint ezeket ki kell elemezni.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere
photo_camera Borkai Zsolt. Fotó: MTI

Van olyan sportág, amelyik mára harmadik olimpiára ígér olimpiai pontot (ez hatodik helyezést jelent), de 0 pontot értek el a versenyzői. Ilyen az asztalitenisz, a műugrás, az evezés, a súlyemelés, az íjászat, miközben ki sem jutott magyar íjász, nemhogy megcsípjen egy hatodik helyet és ugyanez a helyzet a taekwondóval.

Borkai csak akkor mondott volna le, ha korrupciós ügyet találnak a MOB-ban, vagy nem tud elszámolni a pénzekkel, esetleg doppinggal lebukott volna valaki az olimpián, de erről szerinte szó sincs. Azt mondta, hogy nem csinál presztízskérdést abból, hogy ki mondja ki a végső szót és utalja végül a pénzeket, a MOB továbbra is a szakmai döntéseket segíti majd.

Bár Borkai visszautasította, hogy a kormány, vagy pláne a kormányfő elégedetlen lett volna a MOB tevékenységével, a visszaállamosító törvénymódosítás indoklásában ez áll: a kormány értékelte „a sportot, mint stratégiai ágazatot támogató intézkedéseinek gyakorlati hatásait, az elmúlt olimpiai ciklus során a kormányzat által biztosított finanszírozási programok sportszakmai megvalósulásának folyamatait, valamint a sportigazgatási szervezeti átalakítás hatásait”. A felülvizsgálat eredménye pedig az lett, hogy újra kell szabályozni „az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztást”.  

Mindez a budapesti olimpiai pályázatra nem lesz hatással, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal továbbra is a MOB tartja a kapcsolatot és ők viszik tovább a pályázatot is.

Borkaitól megkérdezték, hogy támogatna-e egy népszavazást az olimpiáról. Erre nem válaszolt sem igennel, sem nemmel, de megjegyezte, hogy a nemzetközi bizottság minden pályázó országban végeztet egy, a kandidálótól független felmérést az olimpia helyi támogatottságáról, aminek még az időpontját sem árulják el. Ha azon elbukik Budapest, akkor nem kaphatja meg az olimpiát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.