Lemondott az ügyfeleinek számláival nagy tömegben trükköző nagybank vezetője

Lemondott John Stumpf, a Wells Fargo vezérigazgatója, utódja Tim Sloan lesz, a bank eddigi második embere.

A Wells Fargo volt az az amerikai nagybankok közül, amelyikről sokáig azt gondolták, hogy nincs benne azokban a stiklikben, mint a Wall Street-i bankok (a Wells Fargo központja nem is ott, hanem San Franciscoban van). Ennek ellenére kitartó építkezéssel, Stumpf vezetése alatt egy ideig a JP Morgant is lenyomta a Wells Fargo, és tőzsdei kapitalizáció alapján a legnagyobb amerikai bank lett.

Csakhogy szeptember elején kiderült, hogy a bank nagy sikerei mögött részben az állt, hogy a bank fiókjaiban mindenféle szabályszegések történtek tömegesen. Például rendszeresen számlákat nyitottak az ügyfeleik nevén, hogy jobbnak tűnjenek az értékesítési számok. Azóta azt is feltárták a hatóságok és az újságírók, hogy a Wells Fargo vállalati kultúrájában teljesen alap volt, hogy az ügyfelekre rábeszéljenek mindenféle olyan dolgot, amit azok nem is akartak.

A sok negatív sajtó miatt vagy 12 százalékot zuhant a cég árfolyama a tőzsdén. A bank közölte, hogy kirúgott a botrány óta 5300 alkalmazottat – de ez elég hiteltelen volt úgy, hogy az egész folyamatot irányító cégvezetés közben a helyén maradt. Több alacsony rangú bank ügyintéző számolt be arról a sajtóban, hogy óriási nyomás volt rajtuk, hogy minél több terméket adjanak el.

AFP PHOTO / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

(Bloomberg)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.