Már több mint 444 filmes nem hajlandó együtt dolgozni Kálomista Gáborral

FILM
2016 október 12., 23:21

Szerda délután fél 2 magasságában raktuk ki fiatal filmesek felhívását a 444-re. 135-en írásban vállalták, hogy többet nem dolgoznak együtt Kálomista Gábor producerrel a Kút című film utáni balhé miatt. Aznap éjjelre több mint háromszor ennyien, 450-en lettek, és a szám egyre nő.

Fél nap alatt plusz 300

Kálomista cége, a Megafilm több munkatársának is felmondott, miután a producer három hete összetűzésbe keveredett Pusztai Ferenccel és Gigor Attilával, a film alkotóival, akik beraktak a producerről egy néhány másodperces snittet a Kútba Kálomista megkérdezése nélkül.

Pár másodperces blokk az egész, ahol Kálomista - aki a Thália Színház igazgatója is - épp kollégáját, Schilling Árpádot emlegeti:

link Forrás

A dolog egyébként a felvétel tulajdonosa, a Hír TV szerint jogilag teljesen rendben volt és a Filmalap sem talált problémát a történetben.

Pusztaiék végül kivették az ominózus jelenetet a már moziban futó filmből, másnap mégis többekkel, akik dolgoztak a Kút forgatása során, közölték, hogy nem akarnak tovább velük dolgozni futó illetve tervezés alatt álló Megafilm-produkciókban.

A történetnek sokáig csak a szakmán belül volt híre, mert az érintettek nem merték névvel vállalni a történteket. Az eset, illetve a nyílt levél viszont alaposan megmozgatta a szcénát, mert fél nap alatt közel 300 szakmabeli csatlakozott a fiatal filmesekhez, akik tiltakoznak, és vállalják, hogy többet nem dolgoznak Kálomista-produkcióban. Az aláírók folyamatosan frissülő listáját itt lehet követni.

Néhány újabb ismert név is hozzácsapódott a listához, például Till Attila, Vágvölgyi B. András és Fliegauf Bence, de a felzúdulás erejét mégis inkább az adja, hogy statisztától asszisztensekig rengeteg olyan, főként fiatal dolgozó állt bele az ügybe, aki nem feltétlenül válogathatja meg, milyen munkát vállal el.

Kálomista jelentős figurája a filméletnek, különös tekintettel a tévés piacra, ahol a legnagyobb beszállító az MTVA. A Megafilm jelenleg két nagy költségvetésű - bő 300 milliós - sorozatot forgat a közmédiának: a Csak színház és más semmi mellett forog a Munkaügyek folytatása is.

Megszólalt Kálomista is

Szerda este tollat ragadott az érintett is. Kálomista a történet kipattanása után nem reagált a cikkkünkre, és a Megafilmen keresztül korábban nem válaszolt a 444 kérdéseire sem. Csak most, a nyílt levél után szólalt meg.

Az MTI-hez eljuttatott el válaszközleményében Kálomista azt írja, hogy valószínűleg más sem örülne, ha megkérdezése nélkül beraknának róla képkockákat egy mozifilmbe. Szerinte a Hír TV hivatkozása a jogaikra "nem helytálló", Pusztaiék ráadásul önszántukból, saját belátásukból vették ki a jelenetet a filmből. (Ezt egyébként Pusztai nem is tagadta korábban sem.)

"Pályafutásom során 42 filmet, sorozatot készítettem. Ezreknek adtam munkát, megélhetést, megjelenési lehetőséget. Színészek százai szerepeltek ezekben az alkotásokban" - helyezi el magát Kálomista a magyar filmtörténet térképén, mintha megbízásai jelentős hányadát nem a közmédia és a Filmalap, az a magyar adófizetők közössége finanszírozná.

A producer azt állítja, hogy a Megafilm az elmúlt időszakban "mindösszesen kettő emberrel módosított szerződést kettő futó produkcióban, így érthetetlen és megdöbbentő azon hazug állításuk, mely számos filmes szakember szerződésének személyes okból való megszűntetéséről szól."

Ez nyílván a legérzékenyebb pontja a történetnek, Kálomista mindenesetre arra nem tér ki, hogy az ügy kipattanása után a Megafilm mondott-e vissza előkészítésben lévő filmekre vonatkozó megegyezéseket és megbízásokat, mint ahogy arról több érintett is beszélt.

Szerinte a nyílt levél megfogalmazói hazugságokat terjesztenek, és becsapják a közvéleményt. Gyalázatosnak tartja azt is, hogy visszaélnek arcképével és nevével is, amit a kezdeményezők e-mail címként is felhasználnak. A nyugodtan induló, egyre vehemensebbé váló közlemény végül méltatlankodó, költői kérdések sorával zárul:

"Önök komolyan azt hiszik, hogy nyugodtan lehet hazudozni valakiről, mert úgysem buknak le? Vagy mert ahhoz van éppen kedvük? Önök tényleg azt gondolják, hogy zaklathatják pl. a Thália Színház művészeit és munkatársait, hogy "Most és azonnal alá kell írnotok!"? Önök nem szégyellik magukat? Tudom, mindez Önöket nem érdekli! Engem igen!"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.