Széttrollkodták az eskütételt a demokráciapárti hongkongi fiatal képviselők

külföld
2016 október 12., 08:49
comments 35

Hongkongi, demokráciapárti politikusok új generációja tette le az esküt szerdán a törvényhozásban - és mivel ezt az esküt hivatalosan Kínának kell letennie, kreatív módjait választották a tiltakozásnak, írja a Guardian.

A hat fiatal politikus egyike, Nathan Law például Mahatma Gandhit idézte az eskütételkor, és nyíltan szembeszállt Peking hatalmával:

"Leláncolhatnak, megkínozhatnak, elpusztíthatják a testemet. De soha nem börtönözhetik be a lelkemet"

- mondta a 23 éves Law, a Demosisto nevű párt vezetője.

link Forrás

Szerinte az eskütétel csak Kína eszköze a hongkongiak elnyomására.

Sixtus “Baggio” Leung, a Youngspiration nevű ifjúsági szervezet vezetője egy "Hongkong nem Kína" feliratú zászlót vett magára az eskü közben.

photo_camera Képek: Anthony Wallace/AFP

A képviselőknek hivatalosan egy 77 szavas esküt kell elmondaniuk négyéves megbizatásuk elején.

Ebben felesküsznek a törvényekre - azokra a törvényekre, amiket azután hoztak, hogy 1997-ben a brit gyarmat Hongkong visszakerült kínai irányítása alá.

link Forrás

Yau Wai-ching, egy másik fiatal politikus is azt mondta az eskü közben, hogy a függetlenséget támogatja, és kinyilvánította, hogy nem lojális Pekinghez.

"Én, Yau Wai-ching, esküszöm, hogy hű leszek a hongkongi néphez, és mindent megteszek, hogy megvédjem a hongkongi értékeket" - mondta a hivatalos szöveg helyett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.