Brutális fairtás folyik éppen a budapesti Duna-parton

Budapest
2016 október 13., 14:12
comments 322

Igazi katasztrófaturistává válhat bárki, aki végigsétál a budapesti Dráva utcán, majd átverekszi magát a felbontott járdaszakaszokon, és a régi Holokauszt-emlékmű táján lemegy a folyó partjára. Egészséges fák sorát pusztítják el éppen, köztük hatalmas, a helyszínről egyelőre el nem szállított tönkök tanúsága szerint hibátlan példányokat.

Mindkét brutális akciót a Főváros rendelte meg.

A Dráva utcában egyenként végignéztem a csütörtökön kivágott akácsorból megmaradt tuskókat. Kettőt kivéve mindegyik teljesen egészségesnek nézett ki.

Az itteni tereprendezést az teszi igazán pikánssá, amit Zelki János írt meg a Facebookra. A közelben lakó újságíró szerdán megkérdezte az akácokat akkor még csak megcsonkító munkásokat, hogy miért kell kivágni a fákat.

Azt mondták a derék emberek, hogy nem vágják ki őket, ellenkezőleg, frissítik, s tavaszra kihajtanak szépen.

Zelki csütörtökön reggel megnézte, hogy áll a frissítés

Ma reggelre az összes fát kivágták. Mondom a tegnapi embernek, hogy maga átvert engem. Azt mondja, nem tehet róla, ez van kiadva. Azt kellett mondani. Ma meg, ha kérdezik, azt, hogy ültetnek helyükre újakat. De ez sem igaz, ugye? – kérdezem. Nem szól semmit, széttárja a karját, megy a fűrésszel tovább.

Zelki posztjában jól látszik a szerdai és a csütörtöki állapot:

link Forrás

Rákérdeztem a XIII. kerületnél, hogy mi az akció oka. Ezt válaszolták:

A Dráva utca felújításának megrendelője a Fővárosi Önkormányzat. 28 db fa kivágására kértek engedélyt, ennek pótlására 28 db fa helyben történő ültetésére kötelezte hivatalunk Építésügyi Osztálya a Fővárosi Önkormányzatot (a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben előírtaknak megfelelően). A kérelemhez benyújtott tervdokumentáció alapján az érintett közterületeken 77 db (tehát a kivágott fák számát meghaladó mennyiségű) fa kerül elültetésre, ezzel a Dráva utca északi oldalán lévő, jelenleg üres fahelyek is beültetésre kerülnek.


A Drávai utcai projekttől teljes független, bár ugyanúgy fővárosi hatáskör a közeli Duna-parton folyó építkezés, ahol a Drávai utcainál nagyságrendekkel kegyetlenebb a helyzet. Itt egy, a Dagálytól induló gyalogos-biciklis sétányt építenek, azon a partszakaszon, amit évtizedek óta békén hagytak, mert a rakpart ez előtt megszűnik és az autók az eggyel beljebb futó Népfürdő utcán haladnak.

A terület abból a kis parkocskából érhető el a legkönnyebben, ahol az égre emelt kezű alakokból álló Holokauszt-emlékmű is található.

Már magában a parkban is jó pár kisebb fát kivágtak, egészségesnek kinéző példányokat, nem egészen nyilvánvaló okokból.

Az igazán felkavaró látvány azonban a patra érve fogadja az embert.

Csütörtök kora délután, amikor ott jártam, folyamatosan vijjogtak a láncfűrészek. Úgy tűnik, hogy a leendő sétány nyomvonala közelében sem akarnak fát hagyni. Igen nagy méretű példányok maradványaival találkoztam.

Így néztek ki élő korukban:

link Forrás

A leghosszabban ennél az egykori fánál időztem:

Itt jól láthatóan lett volna hely egy sétány elvezetésére, legföljebb a fánál kicsit összeszűkült volna. De biztosan a levegőzni érkező gyalogosok és biciklisták kérték, hogy így legyen.

Innen nem tudtam továbbjutni az Árpád híd felé, mert éppen ott tartott a fairtó kommandó:

Mint látható, itt egy rakás potenciális áldozat áll a parton, a mai menet csak a bemelegítés lehetett.

A vizessport-világbajnokság nagyobb környezetpuszító Budapesten három Baán Lászlónál és két kínai faipari üzemnél együttvéve. A gigantomániás uszoda erőltetett ütemű felépítése miatt már eddig is megkapták a magukat a Dagály jegyenyéi:

link Forrás

De eddig legalább az volt a helyzet, hogy a projekt csak a Dagály stand területét puszította:

link Forrás

Most viszont kiléptek a külvilágba, hogy hosszú kilométereken át tovább folytatódhasson a térkő félelmetes térhódítása a városban.

(Ez a poszt nem jött volna létre, ha nem olvasom zeroz3ro Tumblr-posztját.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.