A New York Times kimondta a kimondhatatlant: hülyeség volt Bob Dylannek adni az irodalmi Nobel-díjat

irodalom
2016 október 14., 10:28

A 75 éves Bob Dylan a földkerekség talán legkitüntetettebb kitüntetettje: kapott már Oscar-díjat, Golden Globe-ot, kereken 12 darab Grammy-díjat, Barack Obamától Szabadság érdemérmet, XIV. Károly svéd királytól Polar díjat, a francia oktatási minisztertől Becsületrendet és még legalább egy tucatnyi elismerést a Princeton Egyetem díszdoktori címétől az Asztúria hercege díjig.

Az irodalmi Nobel-díjat azonban nem kellett volna neki adni, állítja a New York Timesban Anna North, Nem azért, mert Dylan nem jó, hanem mert amit csinál, az nem irodalom.

A Times szerzője elismeri, hogy Dylan „briliáns lírikus”, és hogy dalszövegeit lehet versekként is elemezni. De Dylan elválaszthatatlan a zenéjétől – nagyszerűsége nagyszerű zenész voltából fakad, és „amikor a Nobel-bizottság egy zenésznek adja az irodalmi díjat, kihagyja a lehetőséget, hogy elismerjen egy írót”.

„Azzal, hogy egy zenészikont tüntettek ki, elképzelhető, hogy a bizottság tagjai új kulturális aktualitást akartak adni a díjnak, és relevánssá tenni azt egy fiatalabb generáció körében is – írja North. – De azzal, hogy egy más területen nemzetközileg ismert személyiségnek adták az elismerést, legalább egy igazi írót megfosztottak tőle.”

„Ahogy egyre kevesebben olvasnak a világon, az irodalmi díjak fontosabbak, mint valaha. Egy jelentős díj még az ismert írók esetében is megnöveli az eladásokat és az olvasótábort. Mi több, azzal, hogy a Nobelt író vagy költő kapja, megerősítést nyer, hogy a próza és a líra még mindig számít, hogy alapvetően fontos emberi vállalkozás, ami méltó a nemzetközi elismerésre.

Bob Dylannek nincs szüksége irodalmi Nobel-díjra, az irodalomnak viszont szüksége van egy Nobel-díjra. Idén nem részesül benne.”

Dylan esetleges irodalmi Nobel-díjáról már évekkel ezelőtt sok szó esett, 2011-ben például a fogadóirodák nagy esélyesnek tartották. A Salon.com 2011-ben arról írt, hogy miért nem kapja meg majd Dylan a kitüntetést: az érvek között szerepelt, hogy már eleve túl híres, eddig is túl sok díjat kapott, nem politizál annyit, mint korábban, és amerikai, amerikaiak pedig ritkán kapnak irodalmi Nobel-díjat.

Az Atlantic három évvel ezelőtt kelt ki Dylan irodalmi Nobel-díjjal való kitüntetése ellen, felsorolva az ismerős ellenérveket, elsősorban persze azt, hogy Dylan nem költő, hanem popzenész.

„72 évesen Dylan öreg és bolond; őszintén, valószínűleg egy életre elég díjátadó ünnepségen vett részt, különösen hogy még mindig próbál a művészetre koncentrálni. Hagyjuk végre békén ahelyett, hogy arra kényszerítenénk, hogy végigüljön még egy ceremóniát” - írta 2013-ban az Atlantic.

A Bob Dylan irodalmi Nobel-díja ellen tiltakozók listáját itt tanulmányozhatják.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.