A vallonok megfúrták a kanadai szabadkereskedelmi egyezményt

eu
2016 október 14., 11:28
comments 110

A vallon parlament pénteken leszavazta a CETA-t. Ez az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodás, ami régóta a legjelentősebb külgazdasági lépése volna az Európai Uniónak. Hét évig tárgyalták a feltételeket, és idén október végén írták volna alá. Az USA-val kötendő TTIP szerződés előzményeként is értelmezték sokan.

Csakhogy Jean-Claude Juncker úgy döntött, hogy a megállapodást ratifikáltatja az összes tagállam parlamentjével, azok pedig ratifikáltathatták a saját al-parlamentjeikkel. Ez nem következett volna feltétlenül az EU-s jogból, viszont több ország is erőltette, hogy be kellene vonni a nemzeti parlamenteket, és a politico.eu tudósítása szerint Juncker jó pontot akart náluk szerezni. Arra is számíthatott, hogy a britek megijednek, hogy majd a Brexit utáni kereskedelmi feltételeket is kiadja a parlamenteknek, és akkor a keleti tagállamok mindent megvétóznak, ami nem biztosítja, hogy vendégmunkásaik maradhassanak.

A lényeg, hogy pénteken az egyik tartományi belga a parlament, az ország francia nyelvű vidékét képviselő vallon törvényhozás leszavazta a megállapodást, és ezek után a belga parlament sem támogathatja a CETA-t. Az utolsó napokban a francia kormány mindent megtett, hogy a vallon vezetőket jobb belátásra bírja, ezek szerint hiába.

A vallon parlament a CETA-ról vitázik. Fotó: BELGA PHOTO BRUNO FAHY
photo_camera A vallon parlament a CETA-ról vitázik. Fotó: BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Közben a holland nyelvű belgákat képviselő falamand parlament elkötelezett híve a megállapodásnak, úgyhogy a pénteki döntés az országon belüli megosztottságot is erősíti.

A vallon képviselők többségének ugyanaz a baja a megállapodással, mint számos balos és zöld szervezetnek is: a CETA lehetőséget ad arra, hogy multik pereljenek kormányokat, ha úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket. (politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.