Fazekas Sándor azon dolgozik, hogy végre hungarikum legyen a magyar disznótoros is

Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján – nyugtatta meg az ország közvéleményét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton a kunadacsi III. Kolbász és Pálinkafesztiválon.

Kövér László, Varga Mihály és Varga Mihály a magyar identitás elválaszthatatlan részét kostolgatják a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter büszkén jelentette be, hogy az idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban a kiváló minőséget jól érzékelteti, hogy már begyűjtötték az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinka könyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél.

Majd végül a száraz tényekből a miniszter áttért a kulturális vonalra:

„A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része.”A kunadacsi III. Kolbász és Pálinkafesztivál részvevői már itt is csak kapkodták a fejüket, mekkorát megy ma a miniszter, pedig a lények csak ezután következett:

A hungarikumokért felelős szerint elképzelhető, hogy a magyar disznótoros is bekerülhet a hungarikumok közé.

Fazekas Sándor egy közösségi disznóvágáson - Fotó: Fazekas Sándor/Facebook

Fazekas úgy látja, ezt indokolná, hogy ez egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely hozzáértést, ízeket foglal össze, de családi ünnep, közösségi rendezvény is a településeken. Bizonyítja ezt, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.