A díler-tömeggyilkoló, magát Hitlerhez hasonlító fülöp-szigeteki elnök elmondta: sokat alakított személyiségén, hogy kisfiúként megrontotta egy pap

külföld
2016 október 16., 18:51
comments 113

Száznapnyi elnökösködés után interjút adott az Al-Jazeerának Rodrigo Duterte, a külföldi sajtó közül elsőként. Száz nap alatt máris lemészároltak több ezer kábítószerkereskedőt (vagy akit annak tartottak), de egyébként rengeteg súlyos megnyilvánulásával sikerült bekerülnie az újságokba a keménykezű elnöknek – és között az apróságok közé tartozik, hogy egyik alkalommal Hitlerhez hasonlította magát.

Az Al-Jazeerának elmondta: az, hogy az ötvenes években, amikor még kisfiú volt, megrontotta egy katolikus pap, bizonyos Paul Falvey, aki egyébként jezsuita misszionárius volt, nagy hatással volt a politikájára.

Nagy mértékben meghatározta a későbbi jellememet és a politikai értékrendemet is, ami történt. Beépült abba a valamibe, ami kialakítja az életben a számomra fontos értékeket

– mondta.

Nem indíthatsz háborút gyilkolás nélkül,

mondta arról, hogy finoman szólva is megkérdőjelezhető emberi jogi szempontból, amit művel az országa kábítószerfogyasztóival, tehát hogy a rendőrség által hagyott halálbrigádok ölnek halomra embereket bírósági tárgyalás vagy bármi hasonló nélkül. Újra elmondta, hogy szerinte az a három millió fülöp-szigeteki, aki kábítószert árul vagy fogyaszt, nem ember, ezért emberi jogaik sincsenek.

Beszélt a Kínával és az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatairól is, ez alapján mindkét fronton keményebb vonalat képvisel. Kínának nem enged a dél-kínai tengeri területi követelésekben, az USA-val szemben újragondolná a két ország katonai megállapodásait. (Telegraph, Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.