Megszüntetné a kormány a gyerekközmunkát

Új törvényjavaslat jelent meg a kormány honlapján a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (a parlament honlapján még nincs kint, itt viszont elérhető, rendkívül felhasználóbarát módon .zip-ben), az utóbbi években teljes erővel dübörgő, ám annál ártalmasabb közmunkaprogramot módosítják több ponton.

Egyrészt megszűnik a közmunka gyermekmunka része,

16 évről 18 évre emelik a korhatárt.

A módosítás indoka, hogy a hatályos szabályozás a fiatalt arra ösztönzi, hogy hagyja abba a tanulmányait és közfoglalkoztatásban dolgozzon. Tekintettel arra, hogy az elsődleges cél az, hogy a fiatalok alkalmassá váljának a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, amelyet a képzés biztosít, indokolt a törvény által tartalmazott alsó korhatár felemelése” – indokol a törvényjavaslat, mintha három-négy éve, amikor példátlanul kiszélesítették ezt a programot, ez nem lett volna így.

Másrészt pedig bezárnak egy kiskaput is: megszüntetik a foglalkoztatási szervezeteket. Ezek a szövetkezetek nem egyszer megkerestek munkaadókat, hogy léptessék át munkavállalóikat ilyen szövetkezetekbe, és onnan kölcsönözzék vissza az embereket. Ez a lehetőség jövő év elejétől elvileg megszűnhet, igaz, már megkötött szerződésekre ez nem vonatkozik.