Megszüntetné a kormány a gyerekközmunkát

2016 október 16., vasárnap 16:00
118

Új törvényjavaslat jelent meg a kormány honlapján a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (a parlament honlapján még nincs kint, itt viszont elérhető, rendkívül felhasználóbarát módon .zip-ben), az utóbbi években teljes erővel dübörgő, ám annál ártalmasabb közmunkaprogramot módosítják több ponton.

Egyrészt megszűnik a közmunka gyermekmunka része,

16 évről 18 évre emelik a korhatárt.

A módosítás indoka, hogy a hatályos szabályozás a fiatalt arra ösztönzi, hogy hagyja abba a tanulmányait és közfoglalkoztatásban dolgozzon. Tekintettel arra, hogy az elsődleges cél az, hogy a fiatalok alkalmassá váljának a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, amelyet a képzés biztosít, indokolt a törvény által tartalmazott alsó korhatár felemelése” – indokol a törvényjavaslat, mintha három-négy éve, amikor példátlanul kiszélesítették ezt a programot, ez nem lett volna így.

Másrészt pedig bezárnak egy kiskaput is: megszüntetik a foglalkoztatási szervezeteket. Ezek a szövetkezetek nem egyszer megkerestek munkaadókat, hogy léptessék át munkavállalóikat ilyen szövetkezetekbe, és onnan kölcsönözzék vissza az embereket. Ez a lehetőség jövő év elejétől elvileg megszűnhet, igaz, már megkötött szerződésekre ez nem vonatkozik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt