Nem hogy nem vágják le a tolvajok kezét, de még be sem zárják őket – a tolvajlásról beszámoló újságot viszont bezárják

POLITIKA
2016 október 16., 14:38
comments 296

Mi vagyunk az új többség, és azt üzenjük, hogy elegünk van

– mondta beszédében Jávor Benedek, a Párbeszéd (ex-Magyarországért) EP-képviselője a Lopják a Szabadságunkat! Repüljenek című tüntetésen, amit ma délután tartottak meg több ezer ember részvételével a Szabad Sajtó úton az őszi napsütésben.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Jávor Benedek

szerint a tüntetésen összegyűlteknek elege van abból, hogy szétlopják az országot és a polgárok szabadságát.

Itt nem melléktermék, hanem maga a rendszer a korrupció, amit szinte tökéletesre csiszoltak:

saját magukra, családjuk és a szeretőikre szabják a jogszabályokat, mondta Jávor. „A mamelukok alkotmánybírósága csak csavar ebben a lopásra optimalizált gépezetben, a közmédia helyén történelmi léptékben gyomorforgatót üzemeltetnek.

Jávor szerint úgy tűnhet, a rendszer tökéletesen zár, ki lehet zárni a valóságot az emberek tudatából, de pont a civilek és a kínos ügyekről beszámoló újságírók jelentik a rést ezen a pajzson. Most azokat akarják Orbánék eltiporni Jávor szerint, akik szembesíteni tudják őket a saját hazugságaikkal.

Nem hagyhatjuk, hogy hazánk egy korrupt gyülekezet egyszerű jövedelmi forrása legyen,

mondta Jávor, aki szerint „nekünk sincs helyünk abban az országban, ahol az újságírókat, civileket eltiporják.” Jávor szerint Orbán csak azt tűri meg, aki kérdés és kritika nélkül követi őt, mindenki másnak a létjogosultságát is megkérdőjelezi.

Hargitai Miklós

a Népszabadság újságírójaként beszélt, és azzal kezdte, hogy szívesebben tudósítana erről az eseményről, de nem teheti, hiszen újságját felfüggesztették, ezért kénytelen beszélni. Hiába hirdette a kormány plakátok ezrein, hogy "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját", Hargitai felhívta rá a figyelmet: neki és kollégiáinak bizony elvették a munkáját, és amióta leállt az újság, és nem tudja megvédeni magát, az embereket folyamatosan hazugsággal traktálja a kormány, a párt és sajtójuk.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Hargitai elmondta, 1994 óta minden kormány beperelte őt, amiért korrupciós ügyeiket feszegette – "ennyit arról, mennyire volt bolsevista műhely a Népszabadság" –, és azt is elmondta, amikor Orbán és Rogán még kommunista ifjúsági szervezetekben készültek a rendszerváltásra, addig ő a Piarista Gimnáziumba járt még.

Pokorni Zoltán 2010-es ígéretét idézte – "aki belenyúl a közös kasszába, annak le fogjuk vágni a kezét" –, és elmondta:

nem hogy nem vágják le a kezét annak, aki könyékig nyúlkál a közösben, hanem még be se zárják, aki viszont beszámol erről, azt az újságot viszont bezáratják.

Hargitai szerint ez a kormány az első a rendszerváltás óta, ami semmilyen formában nem bírja elviselni a kritikát, de még a kérdést sem. Kortársai vagyunk a tolvaj rendszernek, de nem kell a tettestársainak lennünk – mondta.

Hadházy Ákos

az LMP társelnöke szerint államilag szervezett csalássorozat van ma Magyarországon: az uniós pénzekből ellopott 9000 milliárd forintot a tolvaj rendszer fenntartására fordítja a Fidesz.

Az ellopott pénzből "lehet vásárolni tulajdonosokat, akik csődbe viszik az igazi újságokat, lehet vásárolni újságírókat, lejárató- és hecckampányokat".

Ez mutyi, nem bűn, hanem történelmi bűn, ami a történelemkönyvek legsötétebb lapjaira fog kerülni,

mondta.

photo_camera Fotó: Botos Tamás /444

Hadházy arra kérte a tüntetőket, hogy a tüntetés vége után is szervezkedjenek, beszéljenek ismerőseikkel, és győzzék meg őket, hogy Orbán rendszere leváltható. Hadházy szerint ugyanis 2018 lehet az utolsó év, amikor az Orbán-rezsimet demokratikusan meg lehet dönteni.

Juhász Péter

az Együtt politikusa szerint az a lényeg, hogy ma Magyarországon

Orbán lop,

azaz Orbán és emberei ellopják közvagyonunkat. Továbbá, mint fogalmazott,

Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot.

Amit Orbán csinál, azt nem lehet kormányzásnak nevezni, inkább csak tevékenységnek, de pontosabb bűnözésnek hívni Juhász szerint. A kórházakban éhbérért dolgozókra, kisemmizett vállalkozókra, ellopott milliárdokra utalt.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Juhász szerint Orbán ezért kényszerül hazugságspirálba, és arra, hogy elhallgattassa azokat a sajtótermékeket, amelyek bemutatják a valóságot. Juhász szerint minden fideszes hazudik, kivéve Kósa Lajost, aki értelmetlenül beszél.

Juhász szerint Orbánt már a lelátó népe is kifütyüli, márpedig abból ő ért. Ezért a Kossuth térre hívta október 23-ára a tüntetőket, hogy ott fütyüljék ki a miniszterelnököt, majd a Himnusz éneklésével zárult a tüntetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.