A román korrupcióellenes ügyészség nem válogat: hatósági felügyelet alá helyeztek egy érseket

külföld
2016 október 17., 17:55
comments 127

Hatvan napra helyezte hatósági felügyelet alá ügyészség (DNA) Teodosie ortodox érseket hétfőn. A konstancai székhelyű tomisi egyházkerület vezetőjét megvesztegetés elfogadásával és csalással gyanúsítják. A DNA közleményében több visszaélésről is ír:

  • Teodosie és társai hat éve vettek fel uniós támogatást borszőlő termesztésére, összesen 1,3 millió lej értékben, egy olyan területre, ahol valójában nem is volt szőlő.
  • Illetve a gyanú szerint az érsek idén tavasszal 500 euró kenőpénzt fogadott el egy beosztottjától, aki azért fizetett, hogy megkapja a jogosan járó fizetését!!4

A román sajtó szerint a szőlős történetben még egy csavar van: a 350 hektáros területtel még Adrian Nastase kormánya ajándékozta meg 2002-ben az ortodox érsekséget, ami kivágatta és eladta az azon lévő gyümölcsfákat.

A hatósági felügyelet alatt Teodosie érseknek arendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, be kell jelentenie, ha lakhelyet változtat, nem hozhat közpénzeket és európai alapokat érintő döntéseket az érsekségen és nem veheti fel kapcsolatot az ügy másik öt gyanúsítottjával. Az ortodox elöljáró 2001 óta vezeti az egyházkerületet, 2002-ben Ion Iliescu akkori államfő a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával is kitüntette. (MTI/transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt