A román korrupcióellenes ügyészség nem válogat: hatósági felügyelet alá helyeztek egy érseket

Hatvan napra helyezte hatósági felügyelet alá ügyészség (DNA) Teodosie ortodox érseket hétfőn. A konstancai székhelyű tomisi egyházkerület vezetőjét megvesztegetés elfogadásával és csalással gyanúsítják. A DNA közleményében több visszaélésről is ír:

  • Teodosie és társai hat éve vettek fel uniós támogatást borszőlő termesztésére, összesen 1,3 millió lej értékben, egy olyan területre, ahol valójában nem is volt szőlő.
  • Illetve a gyanú szerint az érsek idén tavasszal 500 euró kenőpénzt fogadott el egy beosztottjától, aki azért fizetett, hogy megkapja a jogosan járó fizetését!!4

A román sajtó szerint a szőlős történetben még egy csavar van: a 350 hektáros területtel még Adrian Nastase kormánya ajándékozta meg 2002-ben az ortodox érsekséget, ami kivágatta és eladta az azon lévő gyümölcsfákat.

A hatósági felügyelet alatt Teodosie érseknek arendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, be kell jelentenie, ha lakhelyet változtat, nem hozhat közpénzeket és európai alapokat érintő döntéseket az érsekségen és nem veheti fel kapcsolatot az ügy másik öt gyanúsítottjával. Az ortodox elöljáró 2001 óta vezeti az egyházkerületet, 2002-ben Ion Iliescu akkori államfő a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával is kitüntette. (MTI/transindex)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.