A thaiföldi vezetés azt kérte a néptől, önbíráskodjon, ha valaki kritizálja a monarchiát, és máris elkezdtek embereket megverni

külföld
2016 október 18., 11:44
comments 133

A thaiföldi hadsereg irányította bangkoki kormány arra kérte a népet, hogy maga „büntesse meg” a monarchia bírálóit, erre egyből több videó felkerült a netre, amiken emberek egy csoportja nekitámad a királyi házat állítólagosan bírálóknak.

„Nincs jobb módja ezen emberek megbüntetésének, mint hogy a társadalom szankcionálja őket” – mondta Paibún Kúmcsaja tábornok, igazságügy-miniszter a sajtótájékoztatóján, amin azzal a felhívással fordult az emberekhez, hogy „jelentsék fel azokat, akik törvényt sértenek”. (Thaiföldön hosszú börtönbüntetéssel sújtható a felségsértés.)

A miniszter elsősorban arra reagált, hogy vasárnap a múlt héten meghalt IX. Ráma király (Bhumibol Aduljadedzs) képmása előtti térdepelésre kényszerítettek egy nőt egy rendőrőrsnél, a turisták körében népszerű Samui szigetén, mert állítólag megsértette a királyi házat azzal, hogy tiszteletlen bejegyzést tett a Facebookon Maha Vadzsiralongkorn herceg-trónörökösre és Prem Tinszulanonda régensre. A nő nyilvános megbüntetését több százan kísérték figyelemmel, sokan lehurrogták, amikor először megjelent. A rendőröknek sorfalat kellett állniuk, hogy elejét vegyék a tömeg előretörésének.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány levelet küld a külföldi országok bangkoki képviseleteinek, és arra kéri őket, hogy anyaországuk hatóságai kerítsék kézre és toloncolják vissza Thaiföldre azokat a thaiföldi állampolgárokat, akik megsértik a monarchiát. „Már régóta listát vezetünk a felségsértőkről, bárhol éljenek is” – mondta. Ezeknek az embereknek a kézre kerítése az illetők saját érdeke is, mert különben királypárti önbíráskodó emberek esetleg „a maguk kezébe veszik” ezeknek az ügyeknek az elintézését – mondta Paibún Kúmcsaja tábornok, igazságügy-miniszter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.