Bálnazsírral mérgezik magukat a feröeriek

Hiába kritizálják manapság, a Feröer-szigeteken nagy hagyomány a pilótabálnák lemészárlása. Ezen kívül szinte csak importált élelmiszer van az országban, ezért különösen megbecsülik a bálnahúst és -zsírt, írja riportjában a Deutsche Welle.

Döglött pilótabálnák a Feröer-szigeteken. AFP

Ha úgy érzed, te ehetsz csirkét, de azt mondod, én nem ehetek bálnát, akkor álszent vagy

– mondja egy feröeri bálnavadász az állatvédő aktivisták rendszeres tiltakozására.

Egy baj van. A tengeri környezetszennyezés miatt annyira sok higany és más mérgező vegyszer gyűlt fel a bálnákban, hogy a Dániához tartozó autonóm terület vezetői azt javasolják a lakóknak, ne fogyasszanak bálnát. Feröeri kutatók szerint a szennyezett bálnahús fogyasztása jelentősen növeli a Parkinson-kór, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát, sőt, bizonyos feltételek esetén még a kognitív a képességekre is kedvezőtlenül hat.

Mégsem tiltották meg a bálnahús fogyasztását, csak javaslatot tettek ennek kerülésére. Ezért aztán hiába vannak tisztában a kockázatokkal, továbbra is egyéni döntés a bálnaevés. Sokan tagadják a tudományos bizonyítékokat, azt gondolják, ez is csak állatvédő lobbi koholmánya. Ezért attól tartanak az egészségügyi szakemberek, hogy lassan, de biztosan megmérgezik magukat a bálnaevők.

A Feröer-szigetek EU-nagykövete szerint egyébként sem nekik kellene változtatni a kultúrájukon, mert nem miattuk lett mérgező a bálnahús. Inkább a tengerekből kellene kitakarítani a szennyezést, és hagyni a feröerieket, hadd egyenek azt, amit csak akarnak, mondta a Deutsche Wellének. (Deutsche Welle)