Balog Zoltán szerint Magyarország a szabadságszeretet szempontjából nem változott 1956 óta

Az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet Konzerthausban, ahol az alkalmat kihasználva a mostani és az akkori menekülthullám közötti különbségeket hangsúlyozta.

Balog Zoltán beszédet mond az 1956-es forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a berlini Konzerthausban. Mellette Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter - Fotó: Emmi/Bartos Gyula

A miniszter arról beszélt, hogy az akkori menekültek törekedtek arra, hogy jobb németek, jobb svájciak legyenek. És sokan közülük arra törekedtek, hogy mindazzal, amit itt tanultak, tapasztaltak, a szülőhazájukat segítsék. Szerinte 1956-ban azonos kulturális hátterű emberek vándoroltak ki, ez egy egyszeri kivándorlás volt.

Úgy látja, hogy a napjainkban tapasztalható vándorlás mindaddig tartani fog, amíg ezek az emberek egy igazságosabb világrendben otthon, a saját hazájukban nem kapnak esélyt a boldogulásra. Ugyanakkor két vándorlásban a közös az emberi szenvedés.

Úgy látja, a kérdés ma az, hogy hol, mikor, kinek és hogyan kell segíteni. Hozzátette, hogy azoknak, akik gyors, moralizáló válaszokat fogalmaznak meg, fel kell tenni a kérdést, hogy döntésükért hogyan vállalják a felelősséget a jövő nemzedékei előtt.

Ünnepi beszédében a miniszter a magyarokat a szabadság népeként jellemezte, hozzátéve, hogy amikor szabadon választhattak, mindig a szabadságot választották.
Balog kiemelte azt is, hogy a szabadság olyan drága kincs, amelyet meg kell védeni. Jogállamiság és jogrend nélkül nem fejlődhet. Hangsúlyozta, meggyőződésük, hogy ezt a szabadságot és egyben az Európai Unió tartósságát óvják, amikor Magyarország déli határát védik.

A emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy a német-magyar kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak. A két nép, a két ország összetartozik, még akkor is, ha ugyanarra a kérdésre olykor eltérő válaszokat adnak.

Balog Zoltán és Wolfgang Schäuble - Fotó:  Emmi/Bartos Gyula

A megemlékezés után a magyar közmédiának arról beszélt, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter komoly szövetségese Magyarországnak, és az egyik legtekintélyesebb német politikus nemzedéke még pontosan tudja, hogy Magyarország a szabadságszeretet szempontjából nem változott 1956 óta. Márpedig Balog szerint Németországban nem mindig lesz népszerű az ember, ha Magyarország barátjának vallja magát. (MTI)