Balog Zoltán szerint Magyarország a szabadságszeretet szempontjából nem változott 1956 óta

POLITIKA
2016 október 18., 21:50
comments 113

Az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet Konzerthausban, ahol az alkalmat kihasználva a mostani és az akkori menekülthullám közötti különbségeket hangsúlyozta.

Balog Zoltán beszédet mond az 1956-es forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a berlini Konzerthausban. Mellette Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter - Fotó: Emmi/Bartos Gyula
photo_camera Balog Zoltán beszédet mond az 1956-es forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a berlini Konzerthausban. Mellette Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter - Fotó: Emmi/Bartos Gyula

A miniszter arról beszélt, hogy az akkori menekültek törekedtek arra, hogy jobb németek, jobb svájciak legyenek. És sokan közülük arra törekedtek, hogy mindazzal, amit itt tanultak, tapasztaltak, a szülőhazájukat segítsék. Szerinte 1956-ban azonos kulturális hátterű emberek vándoroltak ki, ez egy egyszeri kivándorlás volt.

Úgy látja, hogy a napjainkban tapasztalható vándorlás mindaddig tartani fog, amíg ezek az emberek egy igazságosabb világrendben otthon, a saját hazájukban nem kapnak esélyt a boldogulásra. Ugyanakkor két vándorlásban a közös az emberi szenvedés.

Úgy látja, a kérdés ma az, hogy hol, mikor, kinek és hogyan kell segíteni. Hozzátette, hogy azoknak, akik gyors, moralizáló válaszokat fogalmaznak meg, fel kell tenni a kérdést, hogy döntésükért hogyan vállalják a felelősséget a jövő nemzedékei előtt.

Ünnepi beszédében a miniszter a magyarokat a szabadság népeként jellemezte, hozzátéve, hogy amikor szabadon választhattak, mindig a szabadságot választották.
Balog kiemelte azt is, hogy a szabadság olyan drága kincs, amelyet meg kell védeni. Jogállamiság és jogrend nélkül nem fejlődhet. Hangsúlyozta, meggyőződésük, hogy ezt a szabadságot és egyben az Európai Unió tartósságát óvják, amikor Magyarország déli határát védik.

A emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy a német-magyar kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak. A két nép, a két ország összetartozik, még akkor is, ha ugyanarra a kérdésre olykor eltérő válaszokat adnak.Balog Zoltán és Wolfgang Schäuble - Fotó:  Emmi/Bartos Gyula

A megemlékezés után a magyar közmédiának arról beszélt, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter komoly szövetségese Magyarországnak, és az egyik legtekintélyesebb német politikus nemzedéke még pontosan tudja, hogy Magyarország a szabadságszeretet szempontjából nem változott 1956 óta. Márpedig Balog szerint Németországban nem mindig lesz népszerű az ember, ha Magyarország barátjának vallja magát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.