Eörsi Mátyás visszautasítja a kormány jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára

POLITIKA
2016 október 18., 08:33
comments 161

A magyar kormány – élve nemzetközi megegyezésen alapuló jogával – Eörsi Mátyást, a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagját jelölte a Demokráciák Közössége (Community of Democracies) főtitkári posztjára.

Eörsi Mátyás levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével, mert „a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl” – jelentette be a DK.

Eörsi Mátyás az ATV stúdiójában 2014-ben
photo_camera Eörsi Mátyás az ATV stúdiójában 2014-ben

A párt szerint „a jelölés visszautasításának okai ugyanazok, amik miatt a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői bojkottálják az országgyűlést és a parlamenten kívül, ingyen folytatják a képviselői munkát”.

Szijjártó másképp emlékszik

Azért furcsa Eörsi bejelentése, mert Szijjártó Péter egy augusztusi Index-interjúban azt mondta:

„Itt járt nálam Eörsi Mátyás, aki Varsóban él, a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkár-helyettes. Ennek a szervezetnek 18 tagja van, köztük Magyarország, és ő szeretne főtitkárnak indulni, amire viszont csak kormányok jelölhetnek.

Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze.

Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK-tag, mint számomra kiderült.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.