Szétszedtük a napkollektort - így működik a szerkezet, ami napenergiából csinál meleg vizet

Napenergia
2016 október 18., 12:44

Tisztázzuk, mert nagyon sokan keverik: a napelem a magyar köznyelvben az a szerkezet, amelyik elektromos áramot csinál a nap energiájából, a napkollektor pedig az, amelyik felmelegíti a vizet a napfénnyel. A napelemmel elvileg lehet meleg vizet is csinálni, ha egy elektromos vízmelegítőt kötünk rá, a napkollektor viszont sosem csinál villanyt. Viszont olcsó, sokat lehet vele spórolni és a profi szerkezetek sokkal-sokkal hatékonyabbak, mint a kiskertekből ismert feketére festett hordók, amik legfeljebb nyári zuhanyozásokra használhatók.

A legegyszerűbb, készen megvehető házi napkollektorok a vákuumcsöves, direkt fűtéses kis rendszerek. Egy ilyen rendszer egy szigetelt tartályból és a beleillesztett kettős falú övegcsövekből áll - meg persze egy állványból, mely az egészet összetartja és amelyet fel lehet szerelni a háztetőre, falra, akárhova, ahova jól odasüt a nap. Ezt a 120 literes kis rendszert direkt a Pusztalét-projekthez vettem, apróhirdetésből, sosemhasználtan, szezon végén röhejesen olcsón: ötvenezer forintért (új ára 90 és 120 ezer forint között változott az elmúlt hónapokban a boltokban):

photo_camera Egy-egy ilyen kis vízmelegítő rendszer új bolti árának feléért is elhozható, szezon végén, amikor tavaszig csak holt készlet lenne a tulaj nyakán. A rendszer ferde tetőre is telepíthető, a képen látható magas vázzal azonban lapostetőre, vagy akár, mint látjuk, a földre is le lehet állítani

A napelemes lakókocsis bohóckodásunkat, vagyis az off-grid megoldásokkal és megújuló energiával foglalkozó Pusztalét fedőnevű projektet az enHome szponzorálja, a cég, amelytől nagyszerű feltételekkel lehet tíz év teljeskörű és 25 év teljesítmény-garanciával napelemes rendszereket venni. Köszönjük nekik a segítséget!

A vákuumcsöves vízmelegítés lényege, hogy amikor a kettős üvegfalú cső belsejében lévő bevonatréteg a napsütés hatására felmelegszik, a benne keletkező hőt a vákuum szigetelő hatása miatt nem tudja átadni kifelé a környezetének, hanem az őt elborító folyadékot melegíti. Az így roppant hatékonyan hevített folyadék feláramlik a szigetelt tartályba, a helyére pedig hűvösebb folyadék kerül. Az egyszerűbb rendszerekben (mint a miénk is) ez a folyadék már maga a felmelegíteni kívánt víz, a komplikáltabbakban a vákuumcsőben zártan keringő folyadék melegszik, ami hőcserélőn adja át a hőenergiát a használati melegvíznek. Ezekben a rendszerekben a primer folyadék lehet fagyálló is, vagyis ezeket télre sem kell leengedni. A nyitott rendszereket mínusz öt fokos hőmérsékletnél azért illik leüríteni.

Egyébként így néz ki a vákuumcső, ha kiszedjük a helyéről:

link Forrás

didgeridoo-szóló: Kovács Miklós

Abszolút pozitívan zárult a ködös-esős, fátyolfelhős napokon, 10-12 fokban végzett első teszt. Alig pár óra még ilyen körülmények között is elég volt hozzá, hogy a tartály felső részéből kifolyó használati víz már mosakodásra alkalmassá langyuljon. Ha durván süt a nap, a víz hajlamos akár fel is forrni a csőben, de a tartály biztonsági szelepe (amit nem szereltünk fel a teszthez) ilyenkor simán elengedi a nyomást.

A felmelegített víz aztán háztartási körülmények között ráengedhető akár a gázos, vilanyos melegvíz-készítő berendezésre, a fűtési rendszerre is, vagy elhelyezhető beltéri melegvíz-tárolóban, kinek hogy szimpatikusabb.

photo_camera Délben, verőfényben jobb a síkkollektor hatásfoka, de szórt fényben, alkonyatkor, hajnalban a vákuumcsövek több fényt tudnak befogni

Az üvegcsövekkel bűvészkedni elég hajmeresztő érzés, de azért ezek nem karácsonyfadíszek, a gyártó szerint 2,5 centis átmérőjű szemcsékig még a jégeső se töri össze az edzett üveget. Összerakáskor egy kis szilikonspray-t érdemes fújni az üvegcsövek felső részére, így könnyebb becsúsztatni őket a bojlertest gumival tömített réseibe.

Ezek a mi csöveink egyébként U-alakú üveg-üveg vákuumcsövek - aki kíváncsi, milyenek vannak még, itt talál egy részletes leírást a különböző megoldásokról.

photo_camera Persze az az igazi, ha a vezetékes hidegvízre kötjük a rendszert, de vödrözve, feltöltögetve tábori körülmények között is pazarul megemeli a komfortérzetet. Pláne októberben
photo_camera A feltöltés legegyszerűbb módja: kis szigszalaggal körültekerve a félcollos bejövő csőre pont rámegy egy levágott aljú PET-palack-tölcsér

Hogy melyik háztartás igényeinek milyen napkollektor felel meg a legjobban, sík- vagy csöves kollektort érdemes-e felszerelni - ebben mindenképp célszerű profi tervező-kivitelező segítségét kérni. Mindenesetre magunk is meglepődtünk, hogy egy ilyen olcsó, már-már primitív kis berendezés is milyen elképesztő ügyességgel képes meleg vizet csinálni a semmiből. Igazán szomorú, hogy mennyi gázt vagy elektromos energiát pazarlunk el világszerte arra, amit a Nap teljesen ingyen és emisszió-mentesen is el tudna végezni nekünk.

Láttad már a Verde napelemes pályázatát? Keressük az ország legérdekesebb szolár-rendszerét, aki hallja, adja át!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.