Titkolja a hivatal, mi van a büntetett előéletű letelepedésikötvény-vásárlókkal

POLITIKA
2016 október 18., 05:09
comments 76

2727 külföldi szerzett jogosultságot magyarországi letelepedésre kötvényvásárlással a program kezdete óta – írja a Magyar Nemzet. Túlnyomó többségükben kínaiak (2358), az oroszok messze lemaradva másodikok (175).

A lap főleg azt szerette volna megtudni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól, mi van az erkölcsi bizonyítványokkal, ezeket milyen országból hozták a letelepedők. Mint kiderült, az erre vonatkozó előírást elég könnyű kijátszani, hiszen nem az állampolgárság szerinti, hanem a lakcím szerinti hatóság állítja ki a bizonyítványt. Így vehetett letelepdési kötvényt például egy Oroszországban elítélt, ám karibi lakcímkártyával is rendelkező csaló, mint az nemrég kiderült.

A BÁH nem válaszolt a lapnak, mert „az idegenrendészeti résznyilvántartásokban adatkezelésre nem jogosult, így statisztikai adattal sem rendelkezik erre vonatkozóan”. Ami nem teljesen igaz, mivel bár a hivatal nem rendelkezik magával az okmánnyal, de az adathoz ennek ellenére hozzáfér, ami így közadattá válik. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.