Titkolja a hivatal, mi van a büntetett előéletű letelepedésikötvény-vásárlókkal

2727 külföldi szerzett jogosultságot magyarországi letelepedésre kötvényvásárlással a program kezdete óta – írja a Magyar Nemzet. Túlnyomó többségükben kínaiak (2358), az oroszok messze lemaradva másodikok (175).

A lap főleg azt szerette volna megtudni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól, mi van az erkölcsi bizonyítványokkal, ezeket milyen országból hozták a letelepedők. Mint kiderült, az erre vonatkozó előírást elég könnyű kijátszani, hiszen nem az állampolgárság szerinti, hanem a lakcím szerinti hatóság állítja ki a bizonyítványt. Így vehetett letelepdési kötvényt például egy Oroszországban elítélt, ám karibi lakcímkártyával is rendelkező csaló, mint az nemrég kiderült.

A BÁH nem válaszolt a lapnak, mert „az idegenrendészeti résznyilvántartásokban adatkezelésre nem jogosult, így statisztikai adattal sem rendelkezik erre vonatkozóan”. Ami nem teljesen igaz, mivel bár a hivatal nem rendelkezik magával az okmánnyal, de az adathoz ennek ellenére hozzáfér, ami így közadattá válik. (Magyar Nemzet)

;