Véget ért a NER nagy dobása, az ócsai álom

gazdaság
2016 október 18., 11:18
comments 320

A Magyar Közlönyben megjelent határozat hatályon kívül helyzete a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról szóló 2011-es kormány kormányhatározatot – írja a napi.hu.

Az ócsai lakóparkra a 2011-es kormányhatározat szerint minimum 66 hektáron, több ütemben összesen 500 házat terveztek felhúzni. Az első ütem késett, végül sikerült 80 családi házat megépíteni, ami szép lassan népesült be.

Fotó: Pelsőczy Csaba/kormany.hu
photo_camera Fotó: Pelsőczy Csaba/kormany.hu

Pedig a kezdetektől rengeteg támadás érte a tervet:

  • A lakópark első ütemére elkülönített közel 2,7 milliárd forintból 80 helyett sok száz család problémáján segíthettek volna, ha azt a mintalakópark helyett meglévő, szociális bérlakássá alakítható lakások, családi házak felújításra költik, és
  • miközben vidéken 7-8 millió forintért lehetett családi házat venni, de a fővárosi használt lakás piacon is árultak 10 millióért lakás, itt házanként 34 millió forintot költött a kormány – írta meg az Átlátszó.
  • A négyzetméterenkénti félmillió forintból a lapunknak akkor nyilatkozó szakértők szerint passzívházakat lehetett volna létrehozni a végül fatüzelésűvé avanzsált épületek helyett, és
  • egy 13. kerületi 100 lakásos önkormányzati bérház ugyanebben az időben 2,2 milliárd forintból épült fel – mondták el a napi.hu-nak szakértők.
  • Ellenérv volt az is, hogy egy elkülönülő, infrastruktúrától, munkahelyektől távoli lakóparkba költözés csak növelné a bedőlt devizahitelesek nehézségeit.

Most egy ingatlan üres, amit szükséges felújítások után pályázattal fog a NET Zrt. hasznosítani. A lakópark most kb. 350 lakójának több mint fele kiskorú. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.