Egy órás sztrájkra készülnek argentin nők egy 16 éves lány brutális megerőszakolása és meggyilkolása után

külföld
2016 október 19., 17:28
comments 94

Nőjogi szervezetek és aktivisták egy órás munkabeszüntetést kérik a nőket szerdán Argentínában, hogy ezzel tiltakozzanak egy brutális gyilkosság ellen.

Egy 16 éves lányt, Lucia Perezt két férfi kísérte be a kórházba, és azt állították, hogy a lány túladagolta magát. Viszont miután az orvosok megvizsgálták, nagyon durva nemi erőszak nyomait fedezték fel. Perez végül nem élte túl az esetet, a kórházban halt meg.

Emlékére felvonulást is terveznek szerdára Buenos Airesben, amire mindenkit fekete ruhákban várnak, a szervezők pedig egyben azt kérik, hogy a nők egy órára szakítsák meg a munkát a nap folyamán.

Mexikóvárosban is zajlott tüntetés az argentin eset után (Pedro PARDO / AFP)
photo_camera Mexikóvárosban is zajlott tüntetés az argentin eset után (Pedro PARDO / AFP)

A tüntetés túlmutat Lucia Perez halálán, a nők elleni erőszak nem szűnő jelenségére is fel akarják hívni a figyelmet. Júniusban már több tízezren vonultak az utcákra emiatt.

Az országban nagyon súlyos problémát jelent a családon belüli erőszak, átlagosan 36 óránként gyilkolnak meg egy nőt.

Az argentin parlament próbált már ez ellen fellépni, egy 2012-es törvény értelmében egy nőt meggyilkoló férfi súlyosabb büntetést kaphat, ha a bíróság a nemi szerepeket tényezőnek látja a bűncselekmény elkövetésében.

Született a családon belüli erőszak elleni törvényi szigorítás is, de civil szervezetek szerint ezeket nem elég hatékonyan tartatják be.

Lucia halálával összefüggésben három férfit tartóztattak le. Az ügyészség szerint kokain és marihuána segítségével ütötték ki a lányt, akit utána csoportosan megerőszakoltak, miközben tárgyak használatával óriási fizikai fájdalmat is okoztak neki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.