Kocogás közben, fényes nappal lőtték fejbe az El Chapo ügyében is eljáró bírót Mexikóban

2016 október 19., szerda 20:26
52

Biztonsági kamerák felvételén is látni, ahogy Vicente Bermúdez Zacarías szövetségi bíró éppen otthona közelében kocogott a Mexikóváros közelében fekvő településen, Metepecen hétfő reggelt, amikor egy fekete ruhás férfi futott mögé, majd közvetlen közelről fejbe lőtte.

A 37 éves bíró mellé nem volt külön biztonsági személyzet kirendelve, annak ellenére, hogy számos kiemelt ügyben vezetett tárgyalásokat, például az ország legismertebb drogbárója, a Sinaloa kartellt vezető Joaquín “El Chapo” Guzmán ellen is.

Bármennyire is eldurvult az utóbbi években a drogháború Mexikóban, a bírók valahogy mindeddig mégis kimaradtak mindebből: az országban több mint tíz éve nem gyilkoltak meg szövetségi bírót. Az utóbbi idők támadásai inkább polgármesterek, rendőrfőnökök, papok, polgármesterek és újságírók ellen zajlottak.

A helyi sajtó elsősorban nem El Chapo, hanem a Los Zetas kartell korábbi vezetője, a jelenleg börtönben ülő Miguel Angel Treviño Morales ellen indított eljárást sejtik a gyilkosság hátterében. A Z-40 néven is ismert Moralest sokan kötik össze azzal a 2014-es esettel, amikor 43 diákot gyilkoltak meg minden feltevés szerint drogkartell tagjai.

A mostani gyilkosságot hevesen ítélték el Mexikó vezető politikusai és bírák is, az ország elnöke, Enrique Peña Nieto pedig utasította a legfőbb ügyészséget, hogy a nyomozást vegyék át a helyi hatóságoktól. (Vice)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt