Kocogás közben, fényes nappal lőtték fejbe az El Chapo ügyében is eljáró bírót Mexikóban

külföld
2016 október 19., 20:26
comments 41

Biztonsági kamerák felvételén is látni, ahogy Vicente Bermúdez Zacarías szövetségi bíró éppen otthona közelében kocogott a Mexikóváros közelében fekvő településen, Metepecen hétfő reggelt, amikor egy fekete ruhás férfi futott mögé, majd közvetlen közelről fejbe lőtte.

A 37 éves bíró mellé nem volt külön biztonsági személyzet kirendelve, annak ellenére, hogy számos kiemelt ügyben vezetett tárgyalásokat, például az ország legismertebb drogbárója, a Sinaloa kartellt vezető Joaquín “El Chapo” Guzmán ellen is.

Bármennyire is eldurvult az utóbbi években a drogháború Mexikóban, a bírók valahogy mindeddig mégis kimaradtak mindebből: az országban több mint tíz éve nem gyilkoltak meg szövetségi bírót. Az utóbbi idők támadásai inkább polgármesterek, rendőrfőnökök, papok, polgármesterek és újságírók ellen zajlottak.

A helyi sajtó elsősorban nem El Chapo, hanem a Los Zetas kartell korábbi vezetője, a jelenleg börtönben ülő Miguel Angel Treviño Morales ellen indított eljárást sejtik a gyilkosság hátterében. A Z-40 néven is ismert Moralest sokan kötik össze azzal a 2014-es esettel, amikor 43 diákot gyilkoltak meg minden feltevés szerint drogkartell tagjai.

A mostani gyilkosságot hevesen ítélték el Mexikó vezető politikusai és bírák is, az ország elnöke, Enrique Peña Nieto pedig utasította a legfőbb ügyészséget, hogy a nyomozást vegyék át a helyi hatóságoktól. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.