Na melyik az a kelet-európai ország, ahol az ügyészség vádat emelt a korrupt jegybanki vezető ellen?

2016 október 19., szerda 16:10
45

Románia, természetesen.

Az ügyészek kedden emeltek vádat a jegybank korábbi helyettes kormányzója, Bogdan Olteanu ellen, mert a vádak szerint a férfi korábban egymillió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy elősegítse egy kormányzó kinevezését.

Olteanu augusztusban mondott le, miután letartóztatták. A vád szerint a médiamogul Sorin Ovidiu Vantu fizette ki a kenőpénzt, azért, hogy Olteanu cserében járjon közbe az akkori miniszterelnöknél, Calin Popescu-Tariceanu-nál, hogy egy újságíró, Liviu Mihaiu legyen kormányzó a Duna-delta régiójában.

A vádirat szerint Olteanu még 2008 júliusa és augusztusa között kapta meg az összeget, amikor a képviselőházi kamara elnöke volt.

A román lapok szerint Olteanu ugyan beismerte, hogy találkozott az üzletemberrel, de tagadta, hogy pénzt fogadott volna el. Azt is elismerte, hogy valóban javasolta Mihaiu kinevezését, de ez elmondása szerint saját ötlete volt.

Olteanu ügyéről korábban részletesebben is írt a maszol.ro. (OCCRP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt