Na melyik az a kelet-európai ország, ahol az ügyészség vádat emelt a korrupt jegybanki vezető ellen?

külföld
2016 október 19., 16:10
comments 43

Románia, természetesen.

Az ügyészek kedden emeltek vádat a jegybank korábbi helyettes kormányzója, Bogdan Olteanu ellen, mert a vádak szerint a férfi korábban egymillió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy elősegítse egy kormányzó kinevezését.

Olteanu augusztusban mondott le, miután letartóztatták. A vád szerint a médiamogul Sorin Ovidiu Vantu fizette ki a kenőpénzt, azért, hogy Olteanu cserében járjon közbe az akkori miniszterelnöknél, Calin Popescu-Tariceanu-nál, hogy egy újságíró, Liviu Mihaiu legyen kormányzó a Duna-delta régiójában.

A vádirat szerint Olteanu még 2008 júliusa és augusztusa között kapta meg az összeget, amikor a képviselőházi kamara elnöke volt.

A román lapok szerint Olteanu ugyan beismerte, hogy találkozott az üzletemberrel, de tagadta, hogy pénzt fogadott volna el. Azt is elismerte, hogy valóban javasolta Mihaiu kinevezését, de ez elmondása szerint saját ötlete volt.

Olteanu ügyéről korábban részletesebben is írt a maszol.ro. (OCCRP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.