A volt MSZP-székházban gyúrhatják egybe a Népszavát és a Vasárnapi Híreket

media
2016 október 20., 12:04
comments 28

Izgalmasat merített a magyar sajtópiacból a Jürg Marquard svájci médiamogul érdekeltségének mondott, liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG: a Népszava kiadói joga mellett ugyanis megvásárolta a Geomédia csoport teljes médiaportfolióját. A nagy kérdés ezek után, hogy 2017-ben is lesz-e Vidék Íze Kerti Parti. Ez ugyanis a portfolió részeként megvásárolt Vidék Íze receptmagazin különszáma. A liechtensteinieké lett ezen felül a hetvenezer példányban pörgő Szabad Föld, a 18 ezres Vasárnapi Hírek, valamint a Diéta és Fitnesz magazin.

Ahhoz képest, hogy a nyomtatottlap-kiadást reménytelen haldoklásként szokták bemutatni az online médiában, a Geomédia lapjai tavaly 1,2 milliárdos árbevétel mellett 31 millió forint nyereséget termeltek, ami nem is olyan sokkal gyengébb a vevő Marquard Média számainál, úgymint 1,8 milliárd és 58,5 millió.

„A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére” –

szól a XXI. Century közleménye, nyilván a baloldali olvasók megnyugtatására.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy a Népszavát a liechtensteiniek az MSZP-s nábobtól, a lapot eddig kiadó Puch Lászlótól vették meg, az Átlátszó friss információi szerint a Népszava valójában már hónapokkal ezelőtt gazdát váltott, és titokban azóta szintén a Geomédia lapja volt. Az előzőleg az MSZP-s nábob, Puch László – vagyis formálisan a svájci TGD Intermedia SA – kezében lévő Népszava iránt korábban a 168 órát kiadó Brit Média is érdeklődött.

A svájci Jürg Marquard a kilencvenes években aránylag jelentős játékos volt a magyar politikailap-piacon, hiszen 1993-tól 2000-ig az övé volt az akkor még tekintélyes lapnak számító, egy ideig a jóval nagyobb Népszabadság hirdetési bevételeivel is vetélkedő Magyar Hírlap. Miután eladta azt a Ringier-nek, a magyar portfoliójába színes életmódmagazinok kerültek. Jelenleg a Marquard Mediáé a JOY, az InStyle, a Shape, az Éva, a Men's Health, a Runner's ­World és a Playboy.

A magyar sajtó talán világcsúcstartó abban, hogy nálunk két egykori kormányszóvivő is újságfőszerkesztő. Az egyikük, a Vasárnapi Híreket vezető Gál J. Zoltán, volt MSZP-s parlamenti képviselő, volt miniszterelnöki kabinetfőnök és volt szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a VH és a Népszava integrált szerkesztőségben fognak dolgozni. Arról nem mondott részleteket, hogy ez mit jelentene a gyakorlatban. Egyes sajtóhírek szerint a Népszavánál egyébként majdnem kétszer kelendőbb VH az előbbi hétvégi mellékletévé válna. Azt Németh Péter Népszava-főszerkesztő sem tudta, hogy végül két lap maradnak vagy egybegyúrják őket.

A helyzetben az a pikáns, hogy a XXI. Century elvileg akár el is pecinásodhat, vagyis a kormány vágyainak megfelelően beszánthatja a megszerzett balos lapokat, ha úgy tartja kedve. Ez azért nem valószínű forgatókönyv, de elvileg nem teljesen kizárható. Ellene szól, hogy már el is árulták, a Népszava-Vasárnapi Hírek duó szerkesztősége a Geomédia anyacégéhez tartozó Jókai utcai volt MSZP-székházban lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.