Attól, hogy nem bűncselekmény, még nem legális a biciklilopás

Futótűzként terjed a magyar interneten, hogy nem bűncselekmény a kerékpár eltulajdonítása. Mielőtt azonban mindenki elkezdi elvenni a másik biciklijét, érdemes figyelembe venni, hogy – bár részigazság van az állításban – ettől még nem legális a kerékpár eltulajdonítása.

Az egész mizéria kiinduló pontja ez a rendőrségi dokumentum, illetve blogposzt:

Forrás: KEMK

A helyzet azonban az, hogy az igaz, hogy nem bűncselekmény egy kerékpár "kölcsönvétele", de szabálysértésnek szabálysértés.

Két dolgot érdemes tisztázni: valóban különbséget tesz a magyar jog az eltulajdonítás (azért veszed el, hogy a tiéd legyen) és az önkényes elvétel között (azért veszed el, hogy menj vele, de nem adod el, nem kezeled sajátodként), és nem gépi meghajtású járművek esetében (tehát kerékpárnál) egyik sem bűncselekmény 50 ezer forint érték alatt.

Ettől azonban még szabálysértési bírság jár annak, aki más biciklijét, akárcsak használat céljából eltulajdonítja, hiszen az mindenképpen tuladon ellen elkövetett szabyálsértésnek számít.

Figyelem: autó kölcsönvétele továbbra is bűncselekmény!

Részletesen tájékozódni ebből a két törvényben lehet:

  • 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről (177. §)
  • 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről (380. §)