Gyerekek fogai körül tört ki óriási vitavihar Angliában, és szokás szerint Gary Lineker lett az egésznek a kulcsfigurája

Ha valaki nem követné túl közelről a brit belpolitikát, akkor biztosan lemaradt arról, hogy pár napja kitört a fogászati vita a helyi közéletben.

Ugyanis Nagy-Britannia vállalta, hogy átvesz menekülteket a francia Calaisban felszámolásra ítélt menekülttáborból, a Dzsungelből, de csak fiatalkorúakat. A brit közvélemény egy szelete szerint viszont az átvett fiatalok között 18 év felettiek is voltak, ezért mindenféle ötletelés indult be arról, hogyan lehetne ellenőrizni a migránsoknak az életkorát.

Az egyik érv egy tory képviselőtől származott és a fogászati vizsgálat volt, mert vannak, akik szerint ebből meg lehet mondani valakinek pontosan az életkorát. Az ötlet ellen hevesen kelt ki a fogorvosszakma, mivel szerintük ez pontos életkor-meghatározásra nem alkalmas és etikailag is elfogadhatatlan.

Ebbe a vitába szállt bele a legendás brit focista, Gary Lineker, aki förtelmesen rasszistának nevezte azt, ahogy többen a gyerekek érkezését kezelték az országban. Erre a legnagyobb brit bulvárlap, a Sun felszólította a BBC-t, hogy rúgják ki Linekert, mivel azzal, hogy belebonyolódott ebbe a vitába, alkalmatlan arra, hogy focis műsort vezessen és szakkommentárkodjon. A Sun mögött felsorakozott egy csomó kommentelő és Twitter-troll is, akik mind Lineker kirúgását követelték.

Lineker persze visszaüzent, annyit, hogy ez nem fog megtörténni, a BBC pedig közleményt adott ki, arról, hogy Gary egy szabadúszó közvetítő és mindezt amúgy is a személyes Twitter-fiókján csinálta.A belügyminisztérium amúgy már jelezte, hogy további vizsgálatokkal fogják ellenőrizni az átvett migránsok életkorát, hiszen ezzel a mostani programmal kifejezetten a legveszélyeztetettebb menekülteket, azaz a gyerekeket célozták. De ezek valószínűleg nem fogászati eszközök lesznek.

Hát ez volt az a vita, aminek sikerült teljesen letarolnia a brit közbeszédet az elmúlt pár napban, vezető politikusok és újságírók siettek, hogy megnyilvánuljanak benne. Mindenkinek gratulálunk. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.