Sarka Kata csodásan szégyenítette meg a bőrbetegségen gúnyolódó trollokat

INTERNET
2016 október 21., 11:39
comments 312

Több követője is kiszúrta, hogy Sarka Kata utóbbi pár instagramos fotóján valamilyen bőrbetegségre utaló piros foltok tűntek fel a kézfején.

Mint például ezen:

link Forrás

Vagy ezen:

link Forrás

A legtöbben csak megkérdezték, hogy mi történt a kezével, de Sarka ezekre a hozzászólásokra egyszer sem reagált. Voltak persze olyan követői is, akik heves izgalmi állapotba jöttek a látványtól:

kollert90@katasarka Mi történt a kezeddel? 😱🤔

takacs2804 Megégette a végigcsorduló geci!:DDDD

nicccuska Kata mi az a kezeden?

gabeszoooo Pfuuu de gáz a kezed!

De Sarka ezekre sem reagált.

Az ismert bulvármagazinlakó pár perce újabb fényképpel jelentkezett, ezúttal egy, a kezét mutató közelivel:

link Forrás

És fel is oldotta a rejtélyt. Kiderült, hogy ez az egész egy tudatos figyelemfelhívó akció volt. Sarka ugyanis több cikket is elolvasott a pikkelysömörről, erről a majdnem 200 ezer magyart érintő bőrbetegségről. A pikkelysömör genetikai-immunológiai eredetű, még ma is titokzatosnak számító kór, amit nem lehet gyógyítani, csak a tüneteit elmúlasztani. Egyáltalán nem fertőz, örökölni viszont annál inkább lehet a hajlamot. A specialitása az, hogy a hordozóiban félelemmel kevert szégyenérzetet alakít ki, persze ok nélkül, de az alanyt - mint ezt én is megtapasztalhattam gyerekkoromban - ez kicsit sem deríti jobb kedvre.

Nem elég a belső rettegés, mert a külvilági bunkók is szeretik gyalázni az amúgy is szenvedőket. Mint kiderült, Sarkát is ez ösztönözte az akciózásra: elolvasott egy két posztból álló minisorozatot a témában, aminek ez volt a lezárása:

Életem párja és a kisfiúnk éppen a Balatonban fürdőzött a nagy nyári kánikulában, én meg visszaszaladtam a szállásra valamiért, menet közben ért a csúcshatás:

"Egész jó kis csaj lennél, ha nem rohadna a bőröd. Muhahha."

:) A helyzet az, hogy én csak kívülről "rohadtam". Az ilyeneken vajon mégis mi segíthet? Apám szerint csak a betonbaágyazás. Ha jobban belegondolok, a psoriasis ehhez képest biztosan gyógyíthatóbb. Ne adjátok fel!

Ennek hatására Sarka reggelente egy maszkmesterrel mű-psoriasis-tüneteket festetett a kezére, aztám figyelte a reakciókat, amik nem is maradtak el.

Ahogyan azt gondoltam, élőben is megtapasztaltam, nem lehet könnyű a betegséggel élni, nap, mint nap szembesülni kell a pikkelysömörösöknek a beszólásokkal, rosszindulatú megjegyzésekkel. Ezért is fontos a tájékoztatás: ez egy immunológiai betegség, ami NEM fertőző, megfelelő kezeléssel és életmódváltással pedig tünetmentessé tehető. Fontos, hogy ezzel tisztában legyetek és ennek tudatában kezeljétek a pikkelysömörrel élőket!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.