Tényleg betiltották az Airbnb-t New Yorkban

Pár napja írtunk részletesen is arról a törvényjavaslatról, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a népszerű szálláskereső szolgáltatást New York államban és ezzel a cég legnagyobb amerikai piacán, New York városában is.

Bár az Airbnb óriási lobbizásba kezdett, tízmillió dollárt költöttek kampányra, de eredménytelenül, Andrew Cuomo kormányzó ugyanis péntek reggel aláírta a törvényt. E szerint a jövőben illegális lesz 30 napnál rövidebb időtávra lakást hirdetni.

Cumou a vártnál hamarabb írta alá a törvényt, a legtöbben jövő hétre várták a fejleményeket. A kormányzó hivatala mindeddig egyáltalán nem kommentálta a témát, így nem lehetett tudni, hogyan fog dönteni.

Az Airbnb korábban jelezte, hogy ha kell, bíróságon támadják majd meg a döntést, még hatályba lépése előtt. A vállalat a perrel fenyegetőzés mellett kompromisszum-szerű ötletekkel is előállt a szolgáltatásuk alakítása érdekében, nem tudni, ezekből végül a kormányzó hivatala befogadott-e bármi a törvénybe.

Az Airbnb többek között azt vállalta volna, hogy egy felhasználó csak egyetlen ingatlant hirdethetett volna a városban.

New Yorkban is komoly lakhatási válság van, az albérletárak elszálltak. Sokak szerint ehhez erősen hozzájárult az Airbnb jelenléte, hiszen jelenleg 46 ezer lakás bérelhető a városból.

A New York-i ügyészség egy tavalyi becslése szerint 2010 és 2014 júniusa között az Airbnb városi bevételének 37 százaléka, 168,3 millió dollár származott olyan lakásokból, melyeknek tulajdonosa legalább három ingatlant kínált kiadásra. (Verge)