Tényleg betiltották az Airbnb-t New Yorkban

külföld
2016 október 21., 17:58
comments 92

Pár napja írtunk részletesen is arról a törvényjavaslatról, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a népszerű szálláskereső szolgáltatást New York államban és ezzel a cég legnagyobb amerikai piacán, New York városában is.

Bár az Airbnb óriási lobbizásba kezdett, tízmillió dollárt költöttek kampányra, de eredménytelenül, Andrew Cuomo kormányzó ugyanis péntek reggel aláírta a törvényt. E szerint a jövőben illegális lesz 30 napnál rövidebb időtávra lakást hirdetni.

Cumou a vártnál hamarabb írta alá a törvényt, a legtöbben jövő hétre várták a fejleményeket. A kormányzó hivatala mindeddig egyáltalán nem kommentálta a témát, így nem lehetett tudni, hogyan fog dönteni.

Az Airbnb korábban jelezte, hogy ha kell, bíróságon támadják majd meg a döntést, még hatályba lépése előtt. A vállalat a perrel fenyegetőzés mellett kompromisszum-szerű ötletekkel is előállt a szolgáltatásuk alakítása érdekében, nem tudni, ezekből végül a kormányzó hivatala befogadott-e bármi a törvénybe.

Az Airbnb többek között azt vállalta volna, hogy egy felhasználó csak egyetlen ingatlant hirdethetett volna a városban.

New Yorkban is komoly lakhatási válság van, az albérletárak elszálltak. Sokak szerint ehhez erősen hozzájárult az Airbnb jelenléte, hiszen jelenleg 46 ezer lakás bérelhető a városból.

A New York-i ügyészség egy tavalyi becslése szerint 2010 és 2014 júniusa között az Airbnb városi bevételének 37 százaléka, 168,3 millió dollár származott olyan lakásokból, melyeknek tulajdonosa legalább három ingatlant kínált kiadásra. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.